Informatie over de studie Muziekwetenschap 


 

 

Alle leden van Hucbald zijn ook (oud-)muziekwetenschappers of hebben bepaalde vakken bij Muziekwetenschap gevolgd. De studie muziekwetenschap in Utrecht is een driejarige Bachelor die zich vooral richt op de Westerse muziekcultuur.

 

 

Het eerste jaar

In je eerste jaar leer je de geschiedenis van de Westerse muziek van 900 tot nu. Daarnaast leg je een sterke basis aan academische vaardigheden. De muziektheorie komt ook in zijn geheel aan bod. Dit begint met leren noten lezen en eindigt met het maken van een complete vormanalyse van een symfonie. Om muziekwetenschap te studeren is het dus niet vereist om al noten te kunnen lezen, maar het is zeker een voordeel.

 

 

Verdiepingspakketten

Vanaf je tweede jaar kies je een verdiepingspakket. Dit is ofwel Historische Muziekwetenschap ofwel Muziek en Media. Historische Muziekwetenschap richt zich op de Westerse muziekcultuur van 900 tot 1900. Ook oudere muziekvormen zoals de klassieke Griekse verhoudingen worden besproken. De Nederlandse muziekcultuur, oude muziek en postkoloniale muziek zijn prominent aanwezig in de studie. Ook een verdieping in muziekanalyse is een onderdeel van dit pakket.

Bij Muziek en Media leer je muziek in verband te brengen met media en culturele stromingen. Het tijdvak waarin dit gebeurt is vooral de 20e en 21e eeuw, maar ook eerdere vormen van media komen kort aan bod. Vooral filmmuziek, subculturen en schermmedia zijn grote thema´s in dit pakket.

 

 

Profileringsruimte

In je derde jaar heb je de ruimte om je te gaan profileren. Je kunt een minor gaan doen bij geesteswetenschappen, maar ook daar buiten. Je kunt ook beginnen aan een stage of een paar vakken gaan volgen in het buitenland. Ook heb je de optie losse vakken te volgen aan de universiteit, zoals enkele vakken uit het andere verdiepingspakket.       In je eerste en tweede jaar is er ook al ruimte voor, maar in je derde jaar ben je er volledig vrij in.

Als alles volgens planning gaat ga je dit jaar ook je bachelor afronden. Eerst volg je de onderzoeksseminar die je inleid in het schrijven op het niveau van je Bachelorscriptie. Aan het eind van je Bachelor schrijf je dan je scriptie over een zelf gekozen onderwerp.

 

 

En daarna?

Daarna heb je de keuze verder te gaan met een Master of direct aan het werk te gaan in het brede werkveld van een muziekwetenschapper. Met de juiste connecties, die je tijdens je studie hebt opgedaan, kun je aan het werk komen bij radio- of televisiestations, muziekgebouwen, muziekgezelschappen of in het onderwijs.

 

 

Begeleiding

In je eerste jaar krijg je een tutor toegewezen. De tutor helpt je bij je studieplanning en is er voor algemene vragen over je opleiding. De tutor is één van de docenten. Onze huidige vaste docenten zijn dhr. Van Emmerik, dhr. Jas, dhr. Kügle en dhr. Wennekes.

Naast je tutor heb je in je eerste jaar twee studentmentoren die samen zorgen dat jij je samen met je mentorgroep snel thuis voelt bij de opleiding en in Utrecht. Bij hen kun je terecht met vragen over je huiswerk en waar de goedkoopste restaurants zijn in de binnenstad.

Voor vragen over vrijstellingen en studiebeperkingen kun je het beste terecht bij een van de studieadviseurs. Zij hebben een goed overzicht van de opleiding en alle regels die gelden bij het onderwijs. Ook kunnen zij je helpen bij zaken als een dyslectieverklaring.

Voor overige vragen kun je terecht bij het studiepunt of bij ons, de studievereniging.

 

 

Meer informatie vind je hier: 

 

Algemeen

 

Studiekeuze

 

Studieprogramma

 

Huctijd:
Maandag13:00 - 16:00Marjolein
Dinsdag13:00 - 16:00Olaf
Woensdag13:00 - 16:00Sonja
Donderdag10:00 - 13:00Diantha
Vrijdag10:00 - 13:00Roselinde
Postadres:
Muntstraat 2A, 3512 EV Utrecht
Bezoekadres:
Kromme Nieuwegracht 20 kamer 3.11
E-mail:Telefoon:
hucbald@hucbald.nl030-253 9345