Sitecolumn 39
Mededeling gepost op 30 January 2017

Door: Diantha Vreeken

 

Over ongeveer een maand zal de 89ste Oscaruitreiking plaatsvinden, en dat betekent dat de nominaties bekend zijn en de Oscar buzz begonnen is. Vroeger dacht ik mezelf wel een filmliefhebber te kunnen noemen, maar nu ik geobsedeerde vrienden heb die minstens 8 films per week zien durf ik dat niet meer. Muziekliefhebber ben ik nog altijd wel, dus laat ik gewoon eens wat leuke muziek-en-Oscars-feitjes delen.

 

Wist je bijvoorbeeld dat er maar twee vrouwelijke componisten een Oscar hebben gewonnen? Namelijk Rachel Portman met Emma (1996) en Anne Dudley met The Full Monty (1997). Of dat Herbie Hancock met Round Midnight (1986) de enige Afro-Amerikaanse winnaar is van een Best Original Score? Van componist George Gershwin weten de meesten wel dat hij muziek voor films schreef, maar wist je dat Dmitri Shostakovich dat ook deed? In 1961 kon hij net geen Oscar binnenslepen, daar de arrangeurs van West Side Story ermee vandoor gingen. Oh, en op 87-jarige leeftijd was Ennio Morricone de oudste winnaar ooit, met zijn score voor The Hateful Eight (2015).

 

Dit jaar ontving musicalfilm La La Land de meeste nominaties: maar liefst 14. Slechts twee andere films ontvingen zo veel nominaties: Titanic (1997) en All About Eve (1950). Dat een musicalfilm uit de 21ste eeuw zich nu bij dat lijstje heeft aangesloten zag niemand aankomen. Hoewel musicals en uitgebreide muzikale scores er in het dagelijks leven nog weleens van beschuldigd worden oppervlakkig en kitscherig te zijn, doet muziek het bijzonder goed in de geschiedenis van the Academy Awards. Zo ontving Walt Disney 59 nominaties, waarvan hij er 26 won. Hiermee houdt hij het record voor de meeste nominaties, én de meest gewonnen Oscars ooit. En ja, ál deze films waren musicals of stonden in het teken van muziek. Maar goed, Walt Disney leeft niet meer, en dat waren toch echt andere tijden.

 

Wist je bijvoorbeeld dat er vroeger meerdere muziekcategorieën bestonden? Best Original Score en Best Original Song kennen we nu nog, maar van 1941 tot 1984 bestonden ook Scoring of a Musical Picture en Best Original Song Score and Adaption Score. Deze zijn inmiddels samengevoegd tot één, nog steeds bestaande (!) categorie: Best Original Musical. Na Purple Rain (1984) is deze echter niet meer uitgereikt omdat er tot op heden onvoldoende inzendingen zijn geweest die aan alle kenmerkende en kwalitatieve eisen voldoen, zoals het hebben van minstens vijf originele liedjes. Ik zou het prachtig vinden om mee te mogen maken dat deze categorie weer eens uitgereikt kon worden, want wat mij betreft is meer muziek meer beter. Maar ik studeer dan ook Muziekwetenschap… (joh, echt?).

 

Nu ik erover nadenk zou ik een kleine groei in (kwalitatieve) musicalfilms echt heel erg graag willen verwelkomen. Hoewel het absoluut niet zo hoeft te zijn, bevatten veel musicals een dosis vrolijkheid, liefde en hoop. Soms krijg ik het gevoel dat er geen plek meer lijkt te zijn voor dergelijke thema’s. Optimistische literatuur? Hit me up als je iets kunt bedenken. De top 20 van de top 2000? Om depressief van te worden. Het druipt van ernst, verdriet, boosheid en frustratie. Emoties die gezien de huidige stand van zaken goed te verklaren zijn, maar waar ik persoonlijk dus niet nóg meer behoefte aan heb. Stiekem hoop ik de komende tijd iets meer escapisme te zien, en is muziek niet een perfect middel om dat te bereiken? Suture theory, iemand?

 

Maar goed, nog even terug naar die feitjes. Zeurderige types hebben mij weleens verteld dat ik niet nostalgisch moet blijven verlangen naar die goede oude tijd. Dat muziek het vroeger zo goed deed bij de Oscars is leuk en aardig, maar nu is daar gewoon geen sprake meer van. Maar zal ik je eens vertellen hoe het zit met levende recordhouders? Want dat zijn dus echt geen acteurs of regisseurs. De recordhouder van de meest gewonnen Oscars (8) is componist Alan Menken (HA), en de recordhouder van de meest ontvangen nominaties (50) is componist John Williams (nog een keer HA).
 

 

Huctijd:
Maandag13:00 - 16:00Sonja
Dinsdag13:00 - 16:00Roselinde
Woensdag10:00 - 13:00Diantha
Donderdag13:00 - 16:00Olaf
Vrijdag10:00 - 13:00Marjolein
Postadres:
Muntstraat 2A, 3512 EV Utrecht
Bezoekadres:
Kromme Nieuwegracht 20 kamer 3.11
E-mail:Telefoon:
hucbald@hucbald.nl030-253 9345