Lezing Filmmuziek
Recensie gepost op 23 November 2015

Verslag: Lezing Filmmuziek

Door Stefan Juijn

 

11 november 2015, Utrecht – In het café Klein Berlijn vond deze avond een lezing plaats. De sprekers waren dr. Michiel Kamp en filmcomponist—winnaar van een Gouden Kalf—Bart van de Lisdonk. Voor de liefhebbers van film en filmmuziek was dit een must om bij te zijn. De lezingen werden goed bezocht: het café was behoorlijk vol. Enig nadeel van zo’n vol café is dat het vaak redelijk wat rumoer met zich meebrengt. Dit mocht echter de pret niet drukken.

               

Als eerste was het tijd voor dr. Kamp en voor de liefhebbers van Star Wars (ondergetekende is er één van) was dit een moment om nog meer zin te hebben in Star Wars: Episode VII – The Force Awakens die eind dit jaar eindelijk uit zal komen. Het ging dan weliswaar over het enige wat we nog gezien hebben van de film, namelijk de trailers en dan de muziek die hierin voorkomt. Aan de hand van andere trailers en technieken/theorieën—de mensen die eerder les van Kamp hebben gehad zullen heel veel herkend hebben—werd de muziek uit de tweede trailer verklaard. Het bleef helaas wel enigszins onrustig, vooral achterin het café, waardoor het soms iets lastiger te volgen was, maar Kamp vertelde zeer enthousiast en ik heb zo’n vermoeden dat hij zelf ook niet kan wachten op de nieuwe Star Wars. De eerste van de twee lezingen was dus leerzaam, erg leuk en één groot feest der herkenning. Met name de “bwraaaap” van de Inception-trailer was duidelijk al zeer bekend bij iedere aandachtige luisteraar.

               

Vervolgens was het tijd voor een echte en succesvolle filmcomponist, Bart van de Lisdonk. Voor de film Bolletjes Blues! won hij een Gouden Kalf in 2006. Dat mogen we toch wel redelijk succesvol noemen. Wellicht was het verhaal dat hij vertelde hier en daar een beetje rommelig: het was vol enthousiasme en dat werkte behoorlijk aanstekelijk. Vooral zijn constante roep: “Harder! Harder! Harder!” bij elk voorbeeld dat hij liet zien werkte aanstekelijk. Toen het geluid dan ook eindelijk “Harder!” kon moest het eigenlijk nog wat harder. Laten we deze vraag maar toeschrijven aan zijn enthousiasme.  Van de Lisdonk vertelde over de problemen die je hebt als filmcomponist, bijvoorbeeld dat je zelf niet bepaalt wat goed is maar dat de producent/regisseur dit doet. Hij liet voorbeelden zien van de programma’s die hij gebruikt om de muziek te componeren en het overduidelijke verschil (vooral toen het geluid dus daadwerkelijk harder stond) tussen muziek uit de computer en een veel mooiere/echtere uitvoering van een orkest. Tijdens de trailer van Gravity die werd getoond was het overigens maar goed dat het geluid niet nog harder stond: menigeen schrok zich kapot bij het inkomen van het enorme lawaai. Van de Lisdonk liet vervolgens zien wat je met een trailer kan doen door er andere muziek onder te zetten—in dit geval My Way van Frank Sinatra. Dit sloot de lezing af zoals het was begonnen, met een behoorlijke glimlach.

               

De conclusie die uit deze lezing kan worden getrokken: zien hoe een componist te werk gaat en dat, als je al zin had in de nieuwe Star Wars, het echt te lang is om nog een maand te wachten. Voor de liefhebber van films en filmmuziek was dit een zeer geslaagde avond.

Huctijd:
Maandag13:00 - 16:00Marjolein
Dinsdag13:00 - 16:00Olaf
Woensdag13:00 - 16:00Sonja
Donderdag10:00 - 13:00Diantha
Vrijdag10:00 - 13:00Roselinde
Postadres:
Muntstraat 2A, 3512 EV Utrecht
Bezoekadres:
Kromme Nieuwegracht 20 kamer 3.11
E-mail:Telefoon:
hucbald@hucbald.nl030-253 9345