Sitecolumn 24
Artikel gepost op 5 January 2016

Kip Zonder Kop

Door Wout Bekhuis

Het waren de warmste 25 en 26 december ooit. Nog nooit waren we zó ver van een witte kerst verwijderd als in 2015. Daarom stond ik ook verbaasd te kijken toen ik gistermorgen, bij het openen van de gordijnen, de eerste sneeuw van deze ‘winter’ aanschouwde. Weliswaar waren alleen de daken, de bomen, planten en het gras bedekt met een dun wit laagje, het was wel echte sneeuw, en dat had ik niet verwacht, al op de vierde dag van het nieuwe jaar.

 

Vijf dagen geleden eindigde 2015. Aan het eind van een kalenderjaar wordt er traditiegetrouw teruggekeken op desbetreffend jaar. Een bekend voorbeeld hiervan is de oudejaarsconference. Dit jaar had mijn mede-Tukker (of moet ik mede-neger zeggen?) Herman Finkers de eer om de oudejaarsconference van de VARA te verzorgen. Naast een opeenstapeling van grappen, die betrekking hebben op de actualiteiten van het afgelopen jaar, komt er ook vaak muziek voor in deze conferences. Zo ook bij Herman Finkers. Muzikaal gezien stelt het liedje ‘Kip Zonder Kop’ van Finkers niet veel voor. Naar eigen zeggen had hij Armin van Buuren gevraagd om wat “muziekvervangend gebonk” bij zijn tekst te maken. De tekst zelf daarentegen is ijzersterk. In het derde couplet fileert Finkers het “flinterdunne denkwerk” van mensen die beweren dat in elke religie potentieel gevaar schuilt; een geluid dat zich de kop opstak naar aanleiding van de (verschillende) aanslagen in 2015:

 

“Denken als een kip zonder kop

O, wat knapt een mens daarvan op

Als er geen religie was, dan was er minder leed
Zonder al die kerken was de wereld niet zo wreed
Geloof is een psychose en een godsbesef naïef
Bewezen psychiatrisch en waanzinnig primitief
Augustinus, Gerard Reve, Desmond Tutu, ga maar door
Onvolwassen zieke geesten net als Gandhi, Thomas Moore
Zo te redeneren, o het kan zo heerlijk zijn
Met het flinterdunne denkwerk van een middelmatig brein
Zwetsen als een kip zonder kop
O, wat knapt een mens daarvan op”

 

Simultaan geeft de bescheiden Twentenaar een couplet eerder aan ook over voldoende relativeringsvermogen te beschikken en zichzelf vooral niet te serieus te nemen:

 

“Lachen als een kip zonder kop

O, wat knapt een mens daarvan op

Wil je lachen, heb je zin, doe dan je Tena Lady in

Dan gaan we mooi naar Almelo, naar de Herman Finkers-Show

Gieren als een kip zonder kop

O, wat knapt een mens daarvan op”

 

Naast de oudejaarsconference nam Finkers in 2015 ook een muziekalbum op. Het album, genaamd ‘Koo Wit De Floo In Almelo’ bevat twaalf echte popsongs, die allemaal gaan over zijn eign’ste (eigen) Almelo, hoewel het laatste nummer de titel ‘Eanske is onmeunig mooi’ (‘Enschede is heel erg mooi) draagt. Ook op dit album zijn het Finkers’ geweldige, humorvolle teksten die het album de moeite van het beluisteren waard maken. Toch valt er ook een muzikaal hoogtepuntje te bewonderen: het tiende nummer is een cover van The Beatles’ ‘Blackbird’. Tekstueel gezien is dan weer het leuke van dit nummer dat de titel ‘Getelink’ is, de Twentse benaming voor een merel. Het album ‘Koo Wit De Floo In Almelo’, dat volgens de officiële website van Herman Finkers als een trein loopt, is volledig te beluisteren op Spotify, maar ik kan me voorstellen dat het voor de ‘gemiddelde’ Nederlander niet of nauwelijks te verstaan is. Daarom raad ik aan het titelnummer ‘Koo Wit De Floo’ eens op Youtube te bekijken. Daar staat de volledige liedtekst in het Twents, met een Nederlandse vertaling van een aantal woorden of frasen tussen haakjes, zodat deze ook voor niet-Twentenaren te begrijpen is. Veel plezier! En, oh ja, een gelukkig 2016!


 

Huctijd:
Maandag13:00 - 16:00Sonja
Dinsdag13:00 - 16:00Roselinde
Woensdag10:00 - 13:00Diantha
Donderdag13:00 - 16:00Olaf
Vrijdag10:00 - 13:00Marjolein
Postadres:
Muntstraat 2A, 3512 EV Utrecht
Bezoekadres:
Kromme Nieuwegracht 20 kamer 3.11
E-mail:Telefoon:
hucbald@hucbald.nl030-253 9345