Humans of Hucbald

Humans of Hucbald: Simon van Oppen

Hier is ’ie dan – de eerste Hucbaldiaan van de maand van 2015. Voor deze editie hebben wij Simon van Oppen geïnterviewd. Deze op De Warande (Zeist) gehuisveste Hucbaldiaan van 23 jaar oud doet nu de master Kunstbeleid en -management. Hiervoor heeft hij natuurlijk de studie Muziekwetenschap afgerond. Binnen Hucbald blijft hij actief: hij doet dit jaar mee aan het Koor- en Bandproject.

 

Wij: Wie is je favoriete musicus / zijn je favoriete musici?

Hij: Oh wauw… Mag het van alles zijn? Dan zeg ik toch Iron Maiden. Waarom? Ze maken toffe muziek en zijn live echt geniaal. Zij waren mijn eerste grote concert, en ik stond bijna helemaal vooraan met 25.000 man. Ik heb ze daarna nog een paar keer gezien, maar de eerste keer blijft toch de beste.

Wij: Wat zijn je hobby’s?

Hij: Muziek maken, natuurlijk. Ik speel piano en basgitaar. Ook voetbal ik nog graag, ondanks dat ik dat steeds minder doe. Ik weet ook niet echt hoe het er nu mee staat. Wel heb ik een keer met Hucbaldvoetbal meegedaan. Verder vind ik het leuk om spelletjes te spelen met huisgenoten en films te kijken, voor zover je dat hobby’s mag noemen. En natuurlijk gewoon leuke dingen doen!

Wij: Wat is het beste reisje dat je ooit gemaakt hebt?

Hij: Ik denk de reis die ik heb gemaakt toen ik 15 was. Toen maakte ik met een vriendengroep van me een reis naar 3 verschillende steden: Wenen, Boedapest en Bratislava. We waren met zijn tienen, van wie ik er 5 niet kende, en het was vet gezellig! We hadden leuke reisleiders en veel vrijheid. Het was ook heel bijzonder omdat dit de eerste keer was dat ik zonder mijn ouders op vakantie ging.

Wij: Waar ben je trots op?

Hij: Geen idee eigenlijk. Ik heb nooit iemands leven gered of zo… Ik heb mijn studie gehaald! Vooruit, dat kan wel.

Wij: Wat wil je zeker nog doen in je leven?

Hij: Ik wil graag nog naar Finland gaan. Hier komen bijvoorbeeld heel veel toffe bands vandaan, dus ik wil er wel eens rondkijken.

Wij: Wat is je favoriete quote?

Hij: Ik heb niet echt een favoriete quote.

Wij: Waarom ben je Muziekwetenschap gaan studeren?

Hij: Omdat ik muziek – en de theorie erachter – zo leuk vond. Ik wilde in eerste instantie het conservatorium doen, maar daar was ik niet goed genoeg voor. Ik had toen al honderden jaren piano gespeeld, maar altijd iets te weinig geoefend. Ik heb ook nog veel totaal andere interesses gehad: de Pabo en Geneeskunde. Ik was blij dat ik Muziekwetenschap ontdekte. Hierna moest ik  zelfs nog een jaar wachten, aangezien ik gezakt was voor mijn eindexamens. Toen ik het het jaar erna wel haalde, kon ik dus zeggen dat ik al meer dan een jaar wist dat ik Muziekwetenschap wilde gaan studeren. Mijn mentor wist dit niet van mij: die werd verrast bij mijn diploma-uitreiking.

Wij: Wat is je favoriete project binnen Hucbald?

Hij: Het is moeilijk om te kiezen, maar ik denk toch het Koorproject. Elk jaar is het resultaat weer erg mooi. Iedereen begint terwijl ze er niets van kunnen, en aan het einde staat er toch iets moois.

Wij: Waar hoop je te staan over een jaar of 10?

Hij: Ik hoop een goede baan te hebben gevonden, wat een uitdaging is met deze studie. Het liefst bij een culturele instelling: misschien iets met programmeren of iets beleidsmatigs? Iets in dat wereldje in ieder geval, waar ik van kan leven. Niet dat ik bij 40 uur per week bij de klantenservice van Bol.com zit.

Wij: Heb je nog advies voor je (toekomstige) medestudenten?

Hij: Doe goed je best! Ik heb er zelf een beetje de kantjes vanaf gelopen en wel alles gehaald. Maak je dus niet al te veel zorgen.

 

Iedere maand wordt er een Hucbaldiaan in het zonnetje gezet, de zogenaamde Human of Hucbald! Houd volgende edities in de gaten, en wie weet… ben jij straks aan de beurt!