Musicus van de maand

Musicus van de maand: Ludwig van Beethoven

Voor deze maand een niet ál te ingewikkeld artikel – in de zin van: de meeste mensen die dit lezen weten waarschijnlijk toch wel al veel over deze man. Deze uiterst bekende componist wordt vaak besproken tijdens de opleiding Muziekwetenschap, en niet alleen om zijn muziek, maar ook om zijn leven en zijn bekwaamheid, gezien zijn lichamelijke beperking. Weten jullie al over wie ik het heb? Ik heb het over Ludwig van Beethoven.

Deze maand, op 12 februari om precies te zijn, kun je met Studievereniging Hucbald naar het evenement “Beethovens 7de symfonie uitgelegd” in Tivoli Vredenburg – voor iedereen die wel eens wil weten hoe het borrelde in het hoofd van een beroemde componist, en voor iedereen die wil weten hoe een dirigent een orkestpartituur in muziek omzet – en dat voor een vriendenprijsje! Dit vond ik wel een goede reden om jullie wat meer te vertellen over Beethoven.

Beethoven werd hoogstwaarschijnlijk geboren op 16 december 1770. Zijn vader dwong hem van kleins af aan piano en viool te spelen. Of het kwam door zijn vaders strenge opvoeding of niet weten we niet, maar Beethoven werd al snel een zeer getalenteerd musicus, en op twaalfjarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste muziekstuk.

 In 1796 kreeg Beethoven te kampen met een hersenvliesontsteking, waardoor hij in 1818 uiteindelijk doof werd. Zijn componeren leed hier wonderbaarlijk genoeg echter niet onder – zijn meest geroemde werken, zoals zijn 9de symfonie, zijn vanaf deze tijd geschreven.

 Snel na zijn volledig doof worden overleed Beethoven al: op 26 maart, 1827. Hij was toen 56 jaar oud. Hij is overleden aan problemen met zijn lever, al zijn er in de afgelopen jaren ook theorieën verschenen – en door velen onmiddellijk in twijfel getrokken – over dat zijn dood te wijten zou zijn aan loodvergiftiging.

 Ludwig van Beethoven wordt door velen beschouwd als de grootste componist aller tijden. Hij verbindt als het ware de klassieke en romantische tijd van de muziek in de westerse wereld. Zijn muziekstukken kunnen worden vergeleken met toneelstukken van Shakespeare: beide worden beschouwd als het toppunt van wat de mens ooit heeft kunnen bereiken.

“Plaudite, amici, comedia finita est.”

“Applaudisseert, vrienden, de voorstelling is voorbij.”