Humans of Hucbald

Humans of Hucbald: Paula Breeuwer!

De Hucbaldiaan van de maand februari is geworden… Paula Breeuwer! Lees verder om meer te weten te komen over deze eerstejaars multilinguale pianospelende tekenende schilderende studente muziekwetenschap.

Wie ben je, in welk jaar zit je, hoe oud ben je, en waar kom je vandaan?

Hoi, ik ben Paula en ik ben eerstejaarse muziekwetenschap. Ik ben net 19 geworden.

Ja waar kom ik vandaan? Daar zullen de meest mensen nog wat van in de war zijn. Hier komt wat toelichting op mijn nationaliteit: Mijn vader is Nederlands, mijn moeder Mexicaans. Ik ben in Nederland geboren, maar we zijn al snel naar Zwitserland verhuisd door het werk van mijn vader. Mijn hele school heb ik dus in het Frans  gedaan. Vandaar al dat talen-gedoe, en daarom is mijn Nederlands niet zo goed. (Alvast excuses!)

Waarom ben je muziekwetenschap gaan studeren? En wanneer wist je dat je dit wilde gaan doen?

Ik was zo slecht in wiskunde dat ik al snel mijn droom om dierenarts te worden heb laten vallen. Toen ging ik op zoek naar andere studies. Ik koos voor tolkvertalen. Wat ik zeker wist, was dat ik in Nederland wilde studeren en ik heb dus rond gekeken. Ik kwam toevallig muziekwetenschap tegen en nam een kijkje uit nieuwsgierigheid. Al snel werd ik erg enthousiast en ben daarna niet meer van idee veranderd!

Is er iets binnen de studie waar je naar uitkijkt (of hebt gekeken)? Waarom?

Theorie! Het is gek omdat ik al een paar jaar piano speel, maar van theorie wist ik niet veel! Ook al vind ik mijn leraar fantastisch, ik vind het wel erg jammer dat we erg weinig theorie hebben gedaan. We zijn er wat serieuzer mee begonnen net voordat ik wegging. Het is wel een beetje een love–hate-relatie, maar ik kijk toch uit naar Muziektheorie 2.

Heb je een muzikale held? Of meerdere?

Vladimir Horowitz, Oscar Peterson en Alexandre Tharaud om er een paar te noemen.

En een favoriet muziekstuk?

Ik aarzel tussen de eerste ballade en de Nocturne Op.48 No.1 van Chopin. Moet ik er echt alleen een noemen, dan word het toch de Nocturne.

En genre?

Weer zo een moeilijke vraag. Klassiek of jazz; geen idee.

Speel je een muziekinstrument? Zo ja, welke en waarom precies dat instrument en niet iets anders?

Ik speel piano. Bij de fanfare dichtbij ons huis gaven ze ook piano-, gitaar- en fluitles. Mijn zus en ik mochten een instrument kiezen. Het werd piano voor mij, gitaar voor mijn zus—die er snel mee is gestopt en drie jaar geleden is begonnen met piano!

Is er een ander instrument dat je wel zou willen kunnen spelen, en zo ja, waarom?

Cello! Ik had graag dit instrument eerder ontdekt.

Wat is je beste muzikale herinnering?

De piano-stage die mijn pianoleraar sinds drie jaar, elke zomer organiseert. In een châlet vlakbij Gruyères, de hele dag piano spelen, of naar de andere luisteren. Lekker gezellig met iedereen: Heerlijk! En vergeet niet de meringues à la double crème.

Heb je een ultieme droom?

Een vleugel hebben! Het liefst in een huisje met een geheime gang en een enorme bibliotheek, met van die laddertjes en zo. Boeken overal! (Ja, laat mij maar dromen.)

Ik droom ook van een roman schrijven. (Tot nu toe zijn ze allemaal onvoltooid.)

Ook droom ik van professionele ballroomdanseres zijn. Maar met zo een stijf lijf als die van mij zal dat nog even duren. En eerst moet ik les nemen natuurlijk; daar ben ik nog niet aan toe gekomen.

Een droom die wel waar zou kunnen komen is de Campanella van Liszt spelen.

Wat vind je het meest verschrikkelijke gebruik of transformatie van muziek?

Klassieke stukken in 8-bit. Hilarisch, maar vreselijk.

Stel: je bent een legendarische dirigent en je mag een willekeurig programma uitvoeren met elk orkest mogelijk. Hoe zou het concert eruitzien?

Dit is moeilijk! Ik denk in twee delen: het tweede pianoconcert van Rachmaninov, en Harry Potter-filmmuziek.

Wat doe je wanneer je niet met muziek(wetenschap) bezig bent?

Tekenen en schilderen (schilderen is wat moeilijker in mijn kamer). Ik hou veel van sport en schermde voordat ik naar Nederland kwam. Historisch schermen, dus zonder bescherming en met echte grijpers (zal Google de goeie vertaling hebben gegeven? In ieder geval “rapières” uit de Renaissance). Dat mis ik wel heel erg. En binnenkort wil ik gaan dansen.

Wat is het vreemdste wat je ooit gezien/gedaan hebt? Denk je dat het nog gekker kan?

Ik heb als kind geprobeerd met mijn ogen dicht te lopen. Het enige gevolg hiervan is dat ik keihard tegen een muur aanliep.

En tuurlijk, het kan altijd gekker!

Welk advies geef jij je (toekomstig) medestudenten?

Consistent zijn met leren en vooral niet alles tot het laatste moment laten liggen (grappig hoe ik mijn eigen advies niet volg.) En ook niet te snel laten vallen; het kan niet altijd alleen maar leuk zijn.

Is er nog iets dat je graag kwijt wilt?

Ik hou van thee.

 

 

Iedere maand wordt er een Hucbaldiaan in het zonnetje gezet, de zogenaamde Hucbaldiaan van de maand! Houd volgende edities in de gaten, en wie weet… ben jij straks aan de beurt!