Humans of Hucbald

Humans of Hucbald: Olaf van der Aart

We zijn aangekomen bij de zesde maand van 2016; juni. Niet alleen is het collegejaar alweer bijna voorbij, maar ook is het weer hoog tijd voor een nieuwe Hucbaldiaan van de maand. Maak deze maand kennis met de enige echte KKB-voorzitter: Olaf van der Aart!

 

Wie ben je, in welk jaar zit je, hoe oud ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Olaf (Ollie), ik zit in het eerste jaar, ben 19 jaar oud en kom uit Heythuysen, een Limburgs gat bij Roermond, ;).

Waarom ben je muziekwetenschap gaan studeren? En wanneer wist je dat je dit wilde gaan doen? 

Dat is echt het domste verhaal ooit, haha! Mijn moeder heeft ook muziekwetenschap gestudeerd, en in die tijd zag de opleiding er nog heel anders uit: de muziek zelf (opnames) was niet belangrijk, alleen de bladmuziek, en dat leek me vre-se-lijk. Toen ik als middelbaar scholiertje naar de universiteit kwam op de open dag, ben ik bij muziekwetenschap langsgegaan om heel zeker te weten dat ik dat absoluut niet wilde gaan studeren. En toen vond ik het leuk. Ik wilde namelijk graag wat meer diepgang dan alleen een conservatoriumopleiding biedt (die wil ik later nog gaan doen, orkestdirectie), en daar was dit ideaal voor!

Is er iets binnen de studie waar je naar uitkijkt (of hebt gekeken)? Waarom?

Ik vind muziektheorie echt heel erg interessant, geen idee waarom! Alles met die theorie of theoretische analyse kijk ik eigenlijk wel naar uit, maar ook vakken die meer ingaan op de rol van muziek in de samenleving vind ik erg leuk!

Heb je een muzikale held? Of meerdere?

Gustav Mahler! En John Williams als guilty pleasure daarbij!

En een favoriet muziekstuk?

Ik kan niet kiezen! Mahler 6, Mahler 9 of zijn Klavierquartett in A-moll. (+Dvorak 9 en Bruckner 6 vind ik ook echt heel tof).

En genre? Is er ook een genre waar je niks voor voelt?

Laat-romantisch symfonisch repertoire trekt me toch wel het meeste aan. Een genre waar ik absoluut helemaal niks mee heb is Nederpop!

En van welk muziekstuk had je gewild dat het nooit bestaan had?

Alles wat Michael in zijn foute afspeellijst heeft staan. Oh, en de soundtrack van “The Social Network”.

Je speelt fluit, waarom ben je specifiek dit instrument gaan leren?

Dat is echt het tweede domste verhaal ooit! Ik had vroeger een hele leuke oppas, was als klein kind verliefd op haar en zij speelde dwarsfluit! Toen het moment eenmaal daar kwam dat ik zelf een instrument mocht kiezen was de keuze dan ook snel gemaakt; het bleek uiteindelijk ook wel een goede keus, maar ik had achteraf liever iets anders gekozen (hoorn, fagot, hobo of een strijkinstrument).

Is er een ander instrument dat je wel zou willen kunnen spelen, en zo ja, waarom?

Ik zou héél graag cello of contrabas willen spelen. Ik ben helemaal verliefd op het geluid van strijkers, en dan vooral het geluid van de lagere strijkinstrumenten.

Wat is je beste muzikale herinnering?

Een van de meest speciale muzikale herinneringen die ik heb is toch de premiere van mijn compositie ‘Excerpts from the Story of Odysseus’ in 2014 in het Conservatorium van Besançon, tijdens het festival van de muziek aldaar (https://www.youtube.com/watch?v=o5KHtnscqIA). Een andere speciale herinnering is de eerste keer dat ik het vierde deel van Mahlers Negende symfonie hoorde: ik heb een concertzaal nog nooit zo stil en ontdaan meegemaakt. Heel indrukwekkend.

Heb je een ultieme droom?

Ik zou heel graag een keer in het Koninklijk Concertgebouw willen staan als dirigent. Maar dat wil iedereen met de ambitie om dirigent te worden natuurlijk!

Wat vind je het meest verschrikkelijke gebruik of transformatie van muziek?

De HaFa-versie van Beethoven 5. Zoek gewoon eens op, voor de leuk ;).

Stel: je bent een legendarische dirigent en je mag een willekeurig programma uitvoeren met elk orkest mogelijk. Hoe zou het concert eruit zien?

Dat is echt heel lastig. Ik zou sowieso alles van Mahler of Bruckner wel eens willen dirigeren, maar als ik heel eerlijk ben zou ik heel graag een programma van Bernstein, Williams en Dvorak willen doen met het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ouverture to Candide, Dvorak 9 en als toegift de Star Wars Suite, lekker fout, maar wel supervet!

Wat doe je wanneer je niet met muziek(wetenschap) bezig bent?

Dik worden terwijl ik personeel train bij de McDonald’s, zuipen met vrienden back in Limbo en heel veel series kijken! Oh, en stiekem vind ik Lego Harry Potter echt geniaal.

Wat is het vreemdste op muzikaal gebied dat je ooit gezien/gedaan hebt? Denk je dat het nog gekker kan?

Dat was waarschijnlijk wel meespelen in het USKO bij de première van een ‘atonaal’ arrangement van de Matthaüs Passion, die volgens de componist origineel ook al ‘best oké’ was. Ik hoop van harte dat het niet gekker kan.

Wat is tot nu toe de herinnering aan Hucbald die je het meest zal koesteren?

Lekker cliché, maar definitely de studiereis! Die was echt fantastisch, ik wil graag nog een keer!

En welke Hucbald-memory wil je liever vergeten?

Introkamp, pudding. Iedereen die het moet weten weet nu wel wat ik bedoel.

Welk advies geef jij je (toekomstig) medestudenten?

Ga niet bij Nico achterop na een Hucborrel. Doe. Dat. Gewoon. Niet.

Is er nog iets dat je graag kwijt wilt?

“Tuuuuuuuu tutu tutu tu tu tu tu” – Rameau.

“Oeeeeeeh wèh” – von Weber