Humans of Hucbald

Humans of Hucbald: Laura van den Boogaard

“Mijn iPod is nogal een zooitje”

Een nieuw collegejaar betekent ook een nieuwe Hucbaldiaan van de Maand, nu omgedoopt tot Humans of Hucbald! Elke maand interviewen we een andere Hucbaldiaan. Lees hier de allereerste editie, met niemand minder dan Laura van den Boogaard!

 

 

Foto © Marjolein Wellink

 

Wie ben je, wat doe je en waar woon je?

Ik ben Laura en ik doe de research master Musicology. Hiervoor heb ik de bachelor Nederlands gedaan, en daarna de bachelor Muziekwetenschap. Ik woon in Wijk bij Duurstede.

Wat zijn je hobby’s?

Ik speel dwarsfluit en verder ga ik naar concerten, spreek ik af met vrienden, kijk ik een filmpje; gewoon vrij standaard.

Hoe veel instrumenten bevinden zich in je huidige huis?

Naast de dwarsfluit nog een gitaar en een piano. Ook heb ik nog een melodica, een blokfluit en een mondharmonica, maar die bespeel ik niet zo vaak.

Waarom ben je Muziekwetenschap gaan studeren?

Ik studeerde Nederlands, maar heb altijd iets met muziek gehad. Zo zong ik in een koor en speelde ik dwarsfluit, dus zodoende koos ik voor een minor Muziekwetenschap. Dat vond ik zo leuk dat ik toen de hele bachelor ben gaan volgen, en dat pad bewandel ik dus nog steeds.

Waar ben je trots op?

Mijn diploma’s, dat ik een leuke vriendengroep heb, en natuurlijk een leuke studievereniging!

Als je maar één album of compositie zou kunnen meenemen naar een onbewoond eiland, welke zou dit dan zijn?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nogal vrij ben in mijn muzieksmaak; het wisselt heel erg per periode. Ik luister nu wel vaak een album met allemaal fluitconcerten erop, maar ik zou niet eens weten hoe het precies heet…

Wat is het laatste concert wat je hebt bezocht?

Dat is inmiddels wel even geleden… Volgende week ga ik in ieder geval naar Die Walküre van Wagner, in Boedapest. Ik ben benieuwd of ik het volhoud! Ik heb een jaar lang in Boedapest gestudeerd en daar een stage gedaan, en nu ga ik terug om mensen daar weer te zien. Ik heb in Boedapest mijn eerste opera’s gezien, want ik woonde om de hoek van het mooie operagebouw. Het laatste concert dat ik heb bezocht is volgens mij de opera waar we vorig jaar met Hucbald zijn geweest: Chovansjtsjina van Mussorgsky.

Wat wil je zeker nog doen in je leven?

Ik wil heel graag een rondreis maken in Amerika! En nog meer reizen zodat ik alle grote bekende concertzalen gezien heb.

Wie is/zijn je favoriete musicus/musici?

Emily Beynon, fluitist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Verder moet ik even bedenken wat er allemaal op mijn iPod staat, maar dat is ook nogal een zooitje, dus ik zou het niet weten.

Wat is het vreemdste wat je tijdens je studie hebt meegemaakt?

Toen ik in Boedapest was werd ik in een hokje gestouwd met een docent. Er waren niet eens echt normale tafels en stoelen. Er kwamen steeds meer mensen bij totdat het echt propvol zat. Je moest je daar inschrijven door met een blaadje naar de docent te gaan en aan hem of haar te vragen of je daar mocht zitten. Als dat mag zetten ze hun handtekening. Aan het eind van het blok moet dat weer, en dan kreeg je weer een handtekening en je cijfer. Ik weet niet of dat normaal is daar, maar ik vond het in ieder geval raar!

Als je één instrument zou kunnen kiezen dat je direct perfect zou kunnen bespelen, wat zou het dan zijn?

Sowieso piano. Ik zou dat echt heel graag goed kunnen spelen, omdat je als pianist alles kan begeleiden. Ook is het handig voor opdrachten, dat je zelf even wat kan proberen. Het lijkt me sowieso heel leuk om een begeleidend instrument te bespelen. Tot op heden is dit nog niet gelukt. Ik heb me er nog niet echt toe kunnen zetten om echt structureel te blijven oefenen…

Met welke musicus of componist zou jij jezelf uiterlijk of innerlijk willen vergelijken?

Uiterlijk wordt sowieso al vrij lastig natuurlijk. Qua innerlijk weet ik natuurlijk ook niet wat er zoal in die mensen omgaat, maar als ik van die romantische verhalen hoor dan weet ik ook niet of ik mezelf daar wel mee wil vergelijken!

Wat is de beste reis die je ooit gemaakt heb?

Sowieso mijn Interrail-reis. In 2013 ben ik op Interrail geweest door Centraal-Europa, dus Berlijn, Krakau, Boedapest, zo’n heel rondje. Drie weken lang met de trein. Dat was echt een top reis.

Wat is je favoriete quote?

Ik heb natuurlijk altijd een quotenboekje bij me waarin ik alles opschrijf, haha. Ik kan hier natuurlijk aan komen zetten met al die clichés, maar dat past eigenlijk niet echt bij me. Een favoriete quote heb ik niet echt. Misschien moet ik echt eens een boekje gaan bijhouden. Soms hoor je of lees je iets waarvan je wil dat je het gaat onthouden, en misschien moet ik dat maar eens gaan opschrijven.

Wat is je favoriete project binnen Hucbald?

Het koorproject is super tof. Het requiem van Verdi mogen uitvoeren was echt heel cool, en dit jaar wordt het natuurlijk Mozart. Ik denk dat we ons nu kunnen aanmelden (dat klopt, ga naar koorproject.hucbald.nl, red.), dus dat ga ik zeker doen.

Waar hoop je over 10 jaar te staan?

Het ligt er een beetje aan. Of ik werk ergens bij een orkest, of ik heb mijn PhD afgerond en ik ben ergens bij een universiteit aan het werk.

Wat is je favoriete vierklank?

Ik heb geen idee, ik kan geen random akkoord kiezen…

Als je een serenade voor je favoriete drankje zou schrijven, welk drankje zou dit dan zijn, en wat zou de titel van de serenade zijn?

Ik drink helemaal niet vaak, dus dit is een lastige vraag. Ik heb niet per se een favoriet drankje, maar een drankje waar ik goede herinneringen aan heb is Fröccs, een mix tussen wijn en bubbeltjeswater, wat vaak gedronken wordt in Boedapest. De titel zou zijn: “water bij de wijn is soms toch fijn”.