Overig

Lezing: popmuziek in film

Woensdag 9 november vond de eerste lezing georganiseerd door de nieuwe educatiecommissie plaats. Het werd gehouden in de Sweelinckzaal en het begon om half acht. We hadden voor deze lezing twee sprekers uitgenodigd: Michiel Kamp en Lars Burgwal. Ze vertelden over hoe popmuziek in films wordt gebruikt.  Als PR-commissaris van de educatiecommissie heb ik erg genoten van de lezing en vond het heel leuk om hier naartoe te werken en dit te organiseren. Ik ben sowieso een liefhebber van popmuziek en ik hou van films, dus toen het thema ‘popmuziek in films’ werd voorgesteld, was ik zeer blij! Ik vind namelijk ook dat er in dit eerste blok van muziekwetenschap tamelijk weinig aandacht werd besteed aan populaire muziek, terwijl dit juist iets is wat erg leeft onder de bevolking. Maar daarom is de educatiecommissie er dus, om leuke lezingen te verzorgen over thema’s die niet altijd behandeld worden bij Muziekwetenschap.

 

De eerste lezing die we hebben georganiseerd vond ik zeer geslaagd. Zo waren er genoeg hapjes en drankjes, hadden we een zeer mooie locatie, leuke sprekers en een leuk thema. Michiel Kamp was de eerste spreker en ging vooral in op het theoretische vlak. Hij vertelde over muziek in de zogeheten ‘neo-noir’ films, zoals Drive. Het had iets weg van jazz en klonk erg mysterieus. Het paste goed bij de sfeer van de films, dat mystieke, dat spannende. Erg interessant om dieper op die muziek in te gaan. Onze tweede spreker, Lars Burgwal, is zelf componist en componeert muziek voor films. Hij kon ons dus precies uitleggen hoe hij te werk gaat bij het maken van muziek voor films. Hij liet eerst een film zien die ging over een meisje met een terminale ziekte. Hij liet steeds hetzelfde stukje uit de film zien maar dan met veranderingen in de muziek. Zo toonde hij hoe zijn muziek voor een bepaalde opdracht vorm kreeg. Erg gaaf was het om bij een andere film waar hij muziek voor maakte zijn naam te zien aan het begin. Dat is toch wel zeer bijzonder! De laatste film die hij liet zien was een Nederlandstalige die ging over mensen die jeuk hadden en daaraan doodgingen. Een bizar verhaal, maar de muziek die Lars hiervoor maakte paste er uitstekend bij. Ik werd helemaal meegesleurd door de film en dat had zeker ook met de muziek te maken.

 

Een zeer leuke lezing dus door twee erg leuke sprekers die zo hun eigen, boeiende verhaal hadden. Na afloop van de lezing hebben we nog wat gedronken en gepraat bij café ’t Pandje en vierden we zo onze eerste geslaagde activiteit. Op naar de volgende, die in december zal plaatsvinden!