Musicus van de maand

Musicus van de maand: Dotan

‘Dotan is my real name, yes and I’m not a band’  – zoals de singer-songwriter zelf schrijft – is persoonlijk mijn musicus van de maand. De 31-jarige zanger komt al op jonge leeftijd in aanraking met het schrijven van liedjes, waarbij hij inspiratie haalt uit de muziek van James Taylor, Paul McCartney, Eric Clapton en Neil Young.  Na zijn middelbare schooltijd richt hij een bandje op waarmee hij in heel Amsterdam nummers covert, maar ook zijn eigen nummers laat horen. In 2009 maakt Dotan de stap om Martin Terefe en Sacha Skarbek, twee topproducers, te schrijven. Hij belandt in een Londense studio met deze producers om zijn debuutalbum op te nemen. EMI Records krijgt hier lucht van, biedt Dotan een platencontract aan en de rest is geschiedenis. Zijn debuutalbum Dream Parade wordt in 2011 uitgebracht. Hoewel dit album niet in de hitlijsten terecht kwam was het zeker een goed begin van Dotans carrière als singer-songwriter.

Waar de meeste Nederlanders Dotan van kennen is zijn tweede album, 7 Layers,  dat in 2014 wordt uitgebracht. Al voor het album uitkomt wordt zijn eerste single ‘Fall’ een hit. Zijn grootste succes tot nu toe behaalt hij echter met zijn tweede single ‘Home’. Zijn derde single ‘Hungry’ komt in 2015 in de hitlijsten terecht. Met nog veel meer mooie nummers werd dit album een groot succes en ontvangt Dotan een dubbele platinaplaat voor dit (naar mijn mening) meesterwerk.

Naast Dotans bijdrage aan de muziek, probeert hij ook een positief steentje bij te dragen aan de maatschappij. Zo bedacht hij dit jaar in mei na het uitkomen van zijn nieuwe single ‘Bones’ de hashtag #insidemybones om meer eerlijkheid en openheid op het internet te creëren. Hij vroeg zijn volgers om een onbewerkte, naturelle foto te plaatsen en daarbij hun echte verhalen te delen. Hier vloeide een hele tentoonstelling uit voort. In september en oktober was zijn expositie ‘Inside My Bones’ te bewonderen in het Rijksmuseum. Bekende en onbekende Nederlanders deelden hun verhaal en gingen ‘all natural’ op de foto. Helaas is de expositie nu niet meer te bewonderen, maar dit is een deel van de foto’s van Dotans tentoonstelling:

Dotan heeft laten weten dat hij nieuwe muziek aan het schrijven is en dat hij weer op tour gaat – de tickets voor zijn show in Paradiso waren in 5 seconden uitverkocht. Zijn volgende album zal hopelijk zijn onmiskenbare sound en gevoelige nummers weer naar voren brengen en een grote inspiratiebron zijn voor andere singer-songwriters. Wil jij meer singer-songwriters ontdekken? Dotan geeft met zijn ‘7 Layers Sessions’ onbekende (internationale) singer-songwriters een podium. Deze artiesten touren in december door Nederland (tickets zijn hier te koop). Daarnaast organiseert Dotan al een paar jaar het ‘7 Layers Festival’ dat er hopelijk volgend jaar weer is, maar hier is helaas nog niets over bekend.