Humans of Hucbald

Humans of Hucbald: Bernt Glaser

Nog op de valreep voor 2018 staat Bernt in de spotlight als ‘Human of Hucbald’. Deze voetballende musicoloog in spé woont in Breda en zit in het eerste jaar van muziekwetenschap, lees hier alles over hem!

 Wie ben je, wat doe je en waar woon je?

Ik ben Bernt, ik doe muziekwetenschap en ik woon in Breda.

Heb je ook een baantje?

Nee, ik ben onlangs gestopt met bijlessen geven in wiskunde en Nederlands.

Wat zijn je hobby’s?

Ik voetbal op zaterdag en train twee keer in de week in Breda als dat lukt en verder maak ik graag muziek.

Is dat nog goed te combineren naast je studie?

Ja, best wel. Ik maak er ook wel tijd voor vrij en ik train redelijk laat in de avond, dus dat scheelt wel.

Wat voor instrumenten bespeel je?

Ik zeg zelf altijd dat ik alle basisinstrumenten speel en daarmee bedoel ik drum, gitaar, piano, bas en zang, maar ik heb niet een instrument dat ik heel goed bespelen kan.

Heb je in al deze instrumenten les gehad?

Ik heb alleen les gehad in drum en zang en de gitaar heb ik opgepikt toen mijn broer op gitaarles zat. Ik ben nu bezig met pianolessen.

Hoeveel instrumenten bezit je?

Echt belachelijk veel! Ik heb een drumstel, een aantal gitaren, een piano, een synthesizer, een dwarsfluit, een ukulele, een bugel, heel wat percussie-instrumenten en een computer (dat telt ook vind ik).

Van wie heb je je muzikaliteit gekregen?

Ik denk dat ik zelf gewoon op een jonge leeftijd al zo gepassioneerd was en constant met muziek bezig was. Dan komt dat vanzelf wel denk ik, mijn ouders zijn niet echt muzikaal.

Is er ook een persoon in je leven die heel veel muzikale invloed op jou heeft gehad?

Ja, mijn oom! Hij speelt heel goed gitaar, elektrisch. Verder heb ik best veel gesprekken met mijn oma gehad over jazz en klassieke muziek, maar verder heb ik het zelf allemaal ontdekt.

Waarom ben je muziekwetenschap gaan studeren?

Ik ben heel veel met muziek bezig en ik zat te kijken naar vervolgstudies binnen de muziek. Deze studie sprak me aan omdat het gewoon een theoretische onderbouwing is voor bijna alles binnen de muziek, dus dat was voor mij ideaal.

Wat vind je er tot nu toe van?

Ik vind het tot nu toe heel erg leuk; ik vind de stof interessant en ik vind het ook redelijk goed toe te passen op wat ik zelf doe in de muziek.

Waar zou je later om herinnerd willen worden?

Ik denk toch wel om bepaalde invloeden binnen de muziek. Of dat nou is om wat ik zelf heb gemaakt of omdat het theoretisch onderbouwd is, dat zou ik wel tof vinden om voor elkaar te krijgen. En over het algemeen misschien wel om iets heel kenmerkends te hebben in mijn eigen muziek.

Als jij één album of compositie zou mogen meenemen naar een onbewoond eiland, welke zou dit dan zijn?

Waarschijnlijk geef ik nu een ander antwoord dan volgende week, want ik luister veel verschillende albums. Op dit moment luister ik veel naar Ben Howard dus dan zou ik I Forget Where We Were meenemen, maar er zijn dus heel veel dingen die ik gaaf vind.

Je zegt dat je naar veel verschillende muziek luistert, maar wat is dan een nummer dat voor jou tijdloos is en blijft?

Ik denk dat ik heel vaak teruggrijp naar The National – Terrible Love, omdat het toch gewoon een heel goed nummer is. Anders toch iets van Ben Howard!

Wat is het laatste concert dat je hebt bezocht?

The National in AFAS Live! Dat was echt heel gaaf!

Wat wil je nog een keer doen in je leven?

Ik zou heel graag het noorderlicht willen zien.

Als je een instrument zou kunnen kiezen dat je perfect zou kunnen bespelen, welke zou dit zijn?

Ik denk piano.

Met welke musicus zou je jezelf uiterlijk of innerlijk willen vergelijken?

Het zijn steeds dezelfde twee namen waar ik op terugkom! In dit geval denk ik Ben Howard.

En als je nou voor een dag een musicus zou mogen zijn, zou dat dan ook een van die twee zijn?

Dan zou het ook wel interessant zijn om juist iets compleet anders te kunnen ervaren, bijvoorbeeld om te weten te komen hoe Adele tegen muziek aankijkt. Dan kom je ook een beetje uit de tunnelvisie!

Als jij een muzikale tijdreis zou mogen maken, naar welke tijd zou je dan gaan?

Ik denk dat ik naar de jaren twintig of dertig zou gaan – de tijd van jazz – omdat jazz toen heel groot was. Anders zou ik naar de jaren zestig gaan, puur voor de Rat Pack. Dan wil ik daar voornamelijk heen voor de uitgaanscultuur, omdat ik baal van de muziek die tegenwoordig wordt gespeeld tijdens het uitgaan.

Zou je dan ook meedoen aan het illegale drinken?

Er stond geen doodstraf op, dus waarom niet? Dat hoort ook bij die tijd.

Welk liedje zit op dit moment in je hoofd?

Chrysalis van S. Carey

We hadden het net over een muzikale tijdreis, maar wat is de beste reis die je tot nu toe hebt gemaakt?

Elke reis van de afgelopen jaren zoals IJsland, Noorwegen en het Lake District in Engeland. Dat zijn drie reizen die heel erg verschillen van elkaar, maar ik heb van alle drie heel erg genoten.

Wat is jouw favoriete quote of songtekst?

“Sometimes it’s a really pleasurable thing to be overwhelmed with sadness.” – Matt Berninger

Waar hoop je over een jaar of 10 te staan in je leven?

Ik hoop dat ik tegen die tijd wel klaar ben met studeren en dat ik dan aan het werk ben. Ik zou graag in het buitenland gaan willen werken zoals in Groot-Brittannië of in Scandinavië. Tegen die tijd ben ik 29, dus misschien ben ik wel getrouwd. Hopelijk heb ik leuke mensen om me heen!

Als je een serenade voor je favoriete drankje zou moeten schrijven, voor welk drankje zou dit dan zijn en wat wordt de titel van het stuk?

Ik denk dat ik dan een liedje zou schrijven voor een goede whiskey, met een titel die een sentimenteel liefdesliedje suggereert.

Wat is jouw favoriete vierklank?

Een Es-groot septiem, dat vind ik in de toonladder van G mineur een heel mooi akkoord. Dat akkoord gebruik ik ook vaak tijdens het schrijven, want ik schrijf vaak in de toonladder van G mineur.

Je zegt dat je ook schrijft, in welke stijl of genre speel je dan?

Een beetje in hetzelfde genre als van de artiesten die ik tot nu toe heb genoemd; het is niet echt indie want het is wel via een label uitgegeven, maar ik weet er geen andere naam voor. Het is een beetje alternatief, atmosferisch en niet redelijk stapsgewijs.

Heb je nog een levensles mee te geven?

Ik ben pas 19, dus ik weet niet of ik genoeg levenservaring heb om andere mensen de les te gaan lezen.

Wat hadden we je nog moeten vragen volgens jou?

Of ik ook nummers heb uitgegeven!

Heb je muziek uitgegeven, zo ja, waar kunnen we dat vinden?

Nee nog niet, maar ik wil binnenkort een aantal demo’s op YouTube zetten. Ik weet nog niet wanneer, maar hou dat dus zeker in de gaten!

 

 Foto © Myrne Hulshof