Columns

Sitecolumn #45

Glitters en boerenrock

Ik heb een zusje, ze is 17. Als je haar ziet lopen zou je zeggen dat ze gewoon een onderdeel is van de jeugdcultuur, maar wanneer je naar haar muzieksmaak vraagt, en kijkt naar wat haar leeftijdsgenootjes luisteren is ze best speciaal, op een hele goede manier als je het mij vraagt en dat komt niet omdat het mijn zusje is.

Waar een groot deel van haar sociale omgeving luistert naar Nederlandse rap en muziek uit de Top 40, is mijn zusje sinds jaren helemaal into the “Boerenrock” met bands als Normaal en Mooi Wark. Ze breekt door stereotypen heen: ze loopt rond met gelakte nagels, mooie make up, maar wel op klompen. Ik bewonder hoe ze helemaal trouw aan zichzelf blijft in een wereld vol kritiek en ook nog eens lastige leeftijd. Mijn zusje is druk bezig met haar wenkbrauwen, waarna ze nog even naar een touwtrekwedstrijd gaat.

Dit zal misschien niet voor iedereen wat zeggen, maar mijn zusje woont in het midden van het land, tegen de grens van Gelderland en Utrecht. Een groot deel van de jongeren is opgegroeid op het platteland, en gaan om met jongeren uit de stad. Mijn zusje heeft wat van beide werelden en weet hier haar eigen draai aan te geven. Doordeweeks is ze druk met haar horeca-opleiding op het mbo, in het weekend zingt ze thuis keihard mee als ik muziek van De Staat draai, en de volgende avond sleept ze een vriendin mee naar een Mooi Wark concert, inclusief bandshirt, want toegewijd is ze wel.

Wat ik hier mee wil zeggen is dat niet alleen de generatie voor ons, maar ook wij als studenten heel gemakkelijk de jeugd generaliseren. We zien vaak de massa, maar we zien niet de individu. Die merk je pas op als ze zich naast je ontwikkelen, en je steun soms nog nodig hebben. Niet als je het zoveelste meisje rond ziet scheuren op een shiny scooter of met een grote schooltas op het station ziet staan. Het gebeurt vast en zeker, maar niet iedere jongere mengt zich in de massa, sommigen zijn dapper genoeg om hun eigen weg in te slaan zonder bang te zijn van wat hun leeftijdsgenootjes ervan vinden. Dat is mijn zusje, en ik ben trots op haar, met haar klompen, make up en vooral haar eigen wil.