Stage Vacatureplatform

Stagiair(e) ontwikkeling platform voor bijzondere muziek bij de Concertzender 

Concertzender

Wat is de Concertzender?

De Concertzender (www.concertzender.nl) is een Nederlandse radiozender die al ruim 35 jaar uitzendingen verzorgt met oude, klassieke en nieuwe muziek, jazz, wereldmuziek en popmuziek met een bondige uitleg in een historische, culturele en artistieke context. De Concertzender beperkt zich niet tot de populaire stromingen maar begaat ook de minder gebaande paden. De Concertzender zendt zoveel mogelijk volledige werken uit, en steeds met een minimum aan gesproken woord. De Concertzender verzorgt in nauwe samenwerking met de podia en de musici live-uitzendingen en registraties van het actuele muziekaanbod. De Concertzender zendt geen nieuws, reclame of praatprogramma’s uit. 

De Stage

De Concertzender is op zoek naar studenten die willen bijdragen aan de ontwikkeling van een platform voor niet-mainstream muziek dat ook in de toekomst uniek en relevant is voor de liefhebber. 

Het medium radio staat onder druk en dat geldt in het bijzonder voor de Concertzender als niche- kanaal. Om te kunnen overleven zullen we ons moeten herbezinnen op de vraag “hoe we onze eindgebruikers op de (voor hen) meest relevante en aantrekkelijke manier in contact kunnen brengen en houden met bijzondere muziek”. 

Om antwoord te vinden op die vraag zullen we onderzoek doen naar de wensen en behoeften van de eindgebruikers (liefhebbers van niet-mainstream klassieke / hedendaagse / jazz / wereldmuziek) en deze vertalen naar een geüpdatete versie van de Concertzender, dan wel een compleet nieuwe muziekservice. In dit traject bundelen we de expertise, ervaring en perspectieven van uiteenlopende deskundigen en luisteraars van verschillende generaties. 

Cocreatieteam

Als lid van het cocreatieteam werk je samen met Sem de Jongh (de directeur van de Concertzender), een aantal medewerkers van de Concertzender en een aantal eindgebruikers in de uitvoering van het onderzoek en tijdens de ontwikkeling van de muziekservice. Afhankelijk van wat we precies gaan ontwikkelen zullen mensen met specifieke expertise aan het cocreatieteam worden toegevoegd. Het cocreatieteam zal regelmatig bij elkaar komen en veel contact met elkaar hebben per email en mobiel. We zullen professioneel begeleid worden door Stefanie Jansen van TheCoCreators (https://www.linkedin.com/in/thecocreators/) en door een adviesteam bestaande uit experts uit de muziekwereld. 

Werkzaamheden

De stage zal aanvankelijk vooral bestaan uit het voorbereiden, uitvoeren, analyseren en rapporteren van het onderzoek op verschillende manieren (denk aan online enquêtes, face-to-face interviews en creatieve groepssessies). Daarna volgt de begeleiding van het creatieve proces, waarbij je vooral ondersteunende en coördinerende taken zult uitvoeren, maar ook zult leren hoe je creatieve technieken kunt toepassen om tot een relevante uitkomst te komen. Omdat we nog niet weten wat 

we precies gaan ontwikkelen – dat is immers afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek – is het moeilijk op voorhand te voorspellen wat je precieze werkzaamheden zullen zijn. Er wordt dus gerekend op een flexibele werkhouding. Het tijdens het project vergaarde onderzoeksmateriaal kan door de stagiair gebruikt worden voor een masterscriptie. 

Tijd en plek

De stage loopt van februari tot en met juni 2020. Daarnaast is het mogelijk dat je vanaf half november al meeloopt met het voorbereidingstraject op flexibele basis. Qua tijdsinvestering gaan we uit van twee dagen per week, waarbij je een groot deel van je werkzaamheden thuis in je eigen tijd zult kunnen uitvoeren en een gedeelte in Utrecht bij de Concertzender. De Concertzender zit op een fijne en inspirerende plek boven theater Kikker in de binnenstad van Utrecht, tussen andere culturele organisaties zoals het Liszt Pianoconcours en Spring Festival. De Concertzender is een vrijwilligersorganisatie met een klein budget. Daarom kunnen we slechts een bescheiden stagevergoeding en geen reiskostenvergoeding bieden. Participatie in het cocreatieteam zal je wel veel relevante werkervaring opleveren en de kans om je netwerk in de muziekwereld enorm uit te breiden. 

Wil je meer weten neem dan contact op met Sem de Jongh, of met docent Media en Cultuur, Philomeen Lelieveldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.