Musicus van de Maand: Kenny B

Kennyb

Iedereen die gebruik maakt van Spotify heeft, denk ik, hun 2021 ge-unwrapped en is zo te weten gekomen naar wie ze het meest hebben geluisterd, hoeveel minuten ze in totaal naar muziek hebben geluisterd en, hoewel muziekwetenschappers dit woord niet erkennen, naar welke genres ze allemaal hebben geluisterd. Uit mijn top 5 heb ik al over Ava Max and Tabitha geschreven en heeft Justin ook al over Christina Aguilera geschreven. Dus blijven er nog twee over voor dit 2022! I present to you…

Kenny B – Parijs

De twee nominaties voor Edisons, één in de categorie beste single en één in de categorie pop, tekenen de absurde wending die zijn leven nam toen in 2017 zijn single Parijs opeens een megahit werd. Want Kenny B, echte naam Kenneth Bron en geboren in Paramaribo 1961, was straatarm en onbekend toen Parijs een hit werd. Hij woonde anti-kraak in Tilburg en kon vanwege de schulden 5 jaar langs zijn verwarming niet meer betalen en zat hij noodgedwongen in de kou. En nu? Nu wordt hij door een chauffeur door het hele land gereden om op te treden, is hij dolgelukkig en kan hij nog altijd nauwelijks geloven dat hij na 24 jaar in Nederland opeens doorbrak en eindelijk wél de verwarming kon aanzetten.

“Ik durfde als muzikant vroeger nooit zó groot te denken. De dingen die me nu overkomen gaan dan ook vér voorbij mijn eigen dromen. Ik, in het Nederlands zingend, met mijn Surinaamse accent, en nog een megahit scoren ook? Die kans leek me heel klein.”

– Kenny B

Kenneth Bron scoorde in thuis in Suriname al een heleboel hits, maar werd vanaf 2015 ook bekend in Nederland. Voordat hij overstapt naar het Nederlands, maakte hij al enkele platen in het Engels, Aucaans en Sranantongo. ‘Als Je Gaat’ is zijn eerste Nederlandse single. Een combinatie van reggae en Nederpop. En ook mijn allereerste favoriet van Kenny B!

Kenny B – Als je Gaat

Als Surinamer ben ik niet alleen groot fan van de verhalen die hij schrijft in zijn muziek, maar kijk ik enorm op naar zijn eigen verhaal. Hij is een man die gewoon twintig jaar anoniem in Tilburg heeft gewoond, en op zijn 53ste breekt hij opeens helemaal door! Hij heeft een zware jeugd gehad, groeide straatarm op en juist daarom ervaart hij wat hem nu overkomt als een groot geschenk. Zijn ouders zijn als boslandcreolen naar de stad gekomen, waar Kenny werd gediscrimineerd door andere schoolkinderen. Hij was eenzaam. Maar doordat hij niet mocht meedoen, ging hij muziek maken.

Benieuwd naar het volledige verhaal van Kenny B? Bekijk deze documentaire 3Doc: Kenny B gemaakt door documentairemaker Walter Stokman die mee reisde met Kenny naar zijn vaderland. De film is maar vierenvijftig minuten en gaat niet alleen over Kenny’s muziekcarrière maar ook zijn geschiedenis in het tropische regenwoud van Suriname.

Dan eindig ik dit artikel graag met mijn favoriete nummer van Kenny B, uiteraard in het Sranantongo: “Sranan Mi No Gwe”. En dat betekent: Suriname, ik ben niet (voorgoed) weg.

en_GB