Lezen als een vorm van meditatie

Fantasy G59b92181f 1280

Je herkent het vast wel: urenlang scrollen door je favoriete sociale media app. Het gebeurt ons allemaal wel eens. Er is zelfs een Engelse term voor bedacht, het zogenaamde ‘Doom scrolling’ – de naam voorspelt al niet veel goeds. Het meerdere keren op een dag urenlang aan een scherm geplakt blijven heeft namelijk geen gunstige effecten op onze geestelijke gezondheid. Bij elk nieuw filmpje op TikTok of YouTube wordt er namelijk een stofje vrijgemaakt in je hersenen die ervoor zorgt dat je steeds meer wil, namelijk dopamine. Daarom is het zo lastig om die constante stroom aan filmpjes stop te zetten. De sociale-mediabedrijven van tegenwoordig richten zich met name op die korte concentratieboog, iets wat nogal zorgwekkend is naar mijn mening. Wij als studenten hebben deze concentratieboog namelijk hard nodig als we iets willen voorbereiden voor een college of een tentamen. Om te zorgen dat je de optimale concentratie kunt vasthouden heb ik een idee: pak in plaats van je telefoon eens een boek.

In de huidige samenleving die gebouwd lijkt te zijn om je aandacht af te leiden is het van uiterst belang om je soms even helemaal af te sluiten. Dat hoeft niet voor lang, toch is jezelf afsluiten voor alles soms de enige manier om tot jezelf te komen. Lezen is een makkelijke en leuke manier om jezelf even af te sluiten van alle meldingen en schreeuwende advertenties om je heen. Door je even te focussen op één ding en je mee te laten nemen in de gedachtewereld van de schrijver, kom je in een rustige staat van zijn. Je bent als het ware aan het mediteren. 

Mediteren is eigenlijk een fancy manier van het zeggen dat je even helemaal niets doet. Waarom zou lezen dan gelijk zijn aan mediteren? Lezen zou je kunnen zien als geforceerde meditatie. Door te lezen vergeet je even alles om je heen en ben je puur gefocust op de gedrukte letters in het boek. Je bent dus in feite aan het mediteren door te lezen. Dit is een geweldige manier om tegelijk je interesses te ontdekken, nieuwe dingen te leren en tot rust te komen. Er zijn boeken geschreven over alles wat je maar kan bedenken, dus de volgende keer dat je denkt dat lezen saai is, bedenk dit dan goed. Zelf lees ik graag romans van Nederlandse schrijvers, zoals Harry Mulisch en in het bijzonder Anna Enquist: zij heeft namelijk wat met muziek en ze gebruikt de muziek vaak als uitgangspunt voor het schrijven van haar boeken.

Om de ‘Doom scroll’ te voorkomen, ga volgende keer eens op zoek naar een boek dat je echt aanspreekt. Ga bijvoorbeeld naar de bieb, naar de boekenruilplank van Hucbald of een ruilkastje bij iemand in de voortuin. Of koop een boek, als je echt een liefde voor boeken hebt of ontwikkelt. Een mooie gevulde boekenkast is tevens een mooi aanblik. En als je ook nog een beetje aan duurzaamheid wilt denken is een e-reader of e-book natuurlijk de gouden oplossing. Stel jezelf een doel en probeer daar aan vast te houden. De volgende keer dat je weer verslingerd bent aan je telefoon, pak dan je boek en waan jezelf even in een andere wereld. Iedereen verdient het plezier en de gunstige voordelen van lezen. Jij ook.

en_GB