Musicus van de maand: Lucas en Arthur Jussen

Jussenweb

Wie kent ze niet: de beroemde gebroeders Jussen met hun virtuoos pianospel. De titel van deze rubriek – musicus van de maand – dekt de lading dus niet helemaal, maar misschien ook juist weer wel. Ze spelen namelijk ook regelmatige quatre-mains – piano vierhandig – en dan smelten ze bijna samen tot een verschijning. In 2022 stonden ze in de top 10 Nederlandse artiesten die de meeste buitenlandse concerten gaven. Dat waren er maar liefst 72(!). Nederlandse dj Martin Garrix, die ook in deze lijst staat, trad ter vergelijking 104 keer op in het buitenland. Een ontzagwekkend hoog nummer is 72 dus voor klassieke artiesten van eigen bodem. Hun reizen zijn vaak mee te maken via Instagram, waar ze veelvuldig verslag doen van hun dag, wat vaak wel komisch is (ze praten Maastrichts met elkaar en houden wel van een grap en een grol).

In september brachten de twee broers een album uit met alleen maar Bach. Je zal vast denken, waarom Bach? Uit een interview blijkt dat ze zich toen pas klaar vonden om Bach op te nemen. Bach is moelijk te begrijpen en was zijn tijd vooruit zeggen de broers. Ze hebben naar eigen zeggen ook geprobeerd om alles heel licht te spelen, in die zin dat het niet bombastisch wordt (Bach had in die tijd natuurlijk geen Steinway). Het album is een aanrader als je Bach mooi vindt. Het bevat zijn meest bekende en geliefde werken, niet alleen werken voor klavier, maar ook transcripties van cantates.

De broers hebben zich in een recent album ook gewaagd aan de hedendaagse klassieke muziek, en dan zelfs van eigen bodem. In het album Dutch Masters presenteren ze alleen maar hedendaagse muziek van Nederlandse componisten en ook van een enkele levende componist, zoals de Schiedamse Joey Roukens (1982), die speciaal voor hen een dubbelconcert schreef met een toepasselijke titel: In Unison. Een knap staaltje componeren.

De Jussens zijn nog jong en in de kracht van hun leven. Die jongheid kan potentieel nog wat opleveren om een jonger publiek aangetrokken te krijgen tot de klassieke muziek. Een vraagstuk wat nog wel eens ter tafel komt. Ze doen het in ieder geval goed, met naar het blijkt 72 optredens in 2022. Mei is de eerstvolgende keer dat ze weer in Nederland zijn, in ieder geval Arthur, die op 26 mei het vierde pianoconcert van Beethoven vertolkt samen met het Residentie Orkest in Amare, Den Haag. 

en_GB