Columns

Sitecolumn #38

Het eind van het jaar nadert, nog een paar uurtjes en we zijn in 2017. Het is helemaal stil hier op Olympos (wie gaat er nou sporten op 31 december?), maar vanavond barst het hele land los met vuurwerk. Wat heerlijk deze dagen: je volproppen met oliebollen, appelflappen en nog meer lekkers, kerstliedjes zingen, spelletjes met familie, open haardje aan…Goede voornemens voor het komende jaar en een overzichtje van 2016 horen er dan natuurlijk ook bij. De meeste mensen zullen het met mij eens zijn, it was quite a terrible year. Ik zal niet verder ingaan op de Brexit, Amerikaanse verkiezingen en andere politieke gebeurtenissen, daar hebben we genoeg van gehoord en zullen we genoeg van horen.

Wat ook heel markant was, zijn alle doden. Pierre Boulez, David Bowie, Otis Clay, Prince, George Michael, Alan Rickman (ja, het is geen musicus maar ik moest het zeggen oké :’( ) om er een paar te noemen. Het lijkt wel een slagveld. De cultuurwereld zal ze missen.

Aan het eind van het jaar zijn overal op internet lijstjes te vinden, van de top 2000 tot 90’s bangers. Ik heb de tophits van Spotify nagekeken en ik moet toegeven dat ik maar weinig van die nummers ken. Dat wordt eens mijn goede voornemen. Het is hoogst tijd dat ik meer interesse ga tonen in actuele muziek. Ik bedoel, early music history is super leuk maar met motetten uit de 14de eeuw kom je niet zo ver op een feestje(!)

2016 was niet alleen maar negatief, er zijn ook superleuke dingen gebeurd. Als Harry Potterfanaat was ik ook super excited met de komst van Fantastic Beasts in november. De naam zegt het al, het was echt fantastisch, ook de muziek door James Newton Howard. Ik heb zelfs de plaat voor mijn verjaardag gekregen (thanks to the praesis!).In het begin quote Howard de Hedwig’s Theme van Williams en je krijgt direct een nostalgisch en opwindend gevoel. Daarna gaat hij door met zijn eigen thema’s en ze sluiten zo goed af op de magische wereld en op de setting van de film in de 1920’s! Het publiek gaat helemaal mee in de sfeer door blues- en jazzelementen.

Een ander hoogtepunt van dit jaar was de RCO opening night. Samen met een paar mede Hucbaldianen konden we bij de inauguratie van Daniele Gatti zijn. Wat een avond! Dit was echt een fantastische beleving (de champagne van 60 euro per fles alleen was al genoeg voor een geweldige ervaring.)

Ik vergat bijna het koorproject van dit jaar. Dat was ook een geniale belevenis. Het was de eerste keer dat ik meezong in een koor. Beginnen met Verdi was dan ook wel een uitdaging en ik ben heel trots op wat we allemaal samen hebben gedaan. Ik verheug me al op de volgende.

Wel leuk zo terugkijken, het blijkt dat 2016 toch niet zo’n slecht jaar was. Ik heb super veel geleerd, nieuwe aspecten van muziek ontdekt, heb veel  bijzondere concerten meegemaakt. 2017, ik ben er klaar voor!

Gelukkig nieuwjaar, beste wensen voor iedereen!