Over Studievereniging Hucbald

Studievereniging Hucbald is dé studievereniging voor studenten Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Het heeft een jaarlijks wisselend vijf-koppig bestuur en acht commissies. De vereniging houdt zich bezig met het organiseren van studiegerelateerde en sociale activiteiten voor haar ruim 125 leden. Enkele hoogtepunten zijn het jaarlijks terugkerende Koorproject, de Familiedag, Alumnidag en de buitenlandse reis. Naast alle eigen activiteiten werkt Studievereniging Hucbald samen met vele andere studieverenigingen en bedrijven in met name Utrecht en Amsterdam om een nog gevarieerder aanbod aan haar leden te kunnen bieden. Daarnaast werkt Studievereniging Hucbald nauw samen met de Universiteit Utrecht om de studie Muziekwetenschap te blijven optimaliseren.

Wist je dat..

  • Hucbald de één na oudste studievereniging is van faculteit Geesteswetenschappen Utrecht?
  • Hucbald niet alleen in de oorlog, maar ook nog eens door twee vrouwen is opgericht?
  • er ieder jaar een herdenkingsconcert organiseert wordt door Hucbald voor de dodenherdenking?
  • Er een Hucbald-motet bestaat? 

Geschiedenis van Studievereniging Hucbald

In 1941 besloot een groep muziekwetenschapstudenten, onder wie Hélène Nolthenius (1920-2000) en Nancy van der Elst (1919-2017), een dispuut op te richten. Ze noemden het naar de monnik Pseudo-Hucbald van St. Amand (ca. 850–930, hoe het zat met dat ‘pseudo’ kon ook mevrouw Van der Elst helaas niet vertellen), die enkele van de vroegst bekende muziektheoretische geschriften uit de Lage Landen naliet en dus een geschikte naamgever voor de vereniging werd bevonden.

Gedurende de eerste jaren was de vereniging ondergronds actief, omdat de Duitse bezetter een verbod had ingesteld op verenigingen die niet gelieerd waren aan de NSB. Op vaste tijden kwamen leden bij andere leden thuis bijeen om te spreken over muziekgeschiedenis (Nancy van der Elst beschreef ze als “congresjes”), te componeren, of gezamenlijk te musiceren. De vereniging leverde in de eerste jaren een vaste bijdrage aan de Utrechtse Bach-cantatedienst, ingesteld door Hans Brandts Buys, de latere oprichter van het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) en het Leidsche Collegium Musicum.

Na college zongen de studenten onderling polyfonie en gregoriaans. Ook werden er maandelijks dispuutbijeenkomsten georganiseerd. De studenten hadden een taakverdeling voor het lezen van onder andere de nieuwste boeken en artikelen en bespraken deze met elkaar. Hélène Nolthenius schreef de tekst voor een officieel Hucbaldmotet dat door Nancy van der Elst van muziek werd voorzien. De cantus firmus bestond uit het solmisatiemotief ut-la-sol-mi-la-ut-si-la (“Hucbald Gloria Musica”). Deze staat onderaan weergegeven.

In 2016 vierde de vereniging haar vijftiende lustrum. In dit jaar schreven twee Hucbald-prominenten (Rhodan ten Kleij en Tijsjoris Groot) een nieuw lied voor de vereniging: “De Entiteit”. Eerdere lustrumliederen werden geschreven door Leo Samama. Hij maakte voor het tiende lustrum een bewerking van Mahlers eerste symfonie.

In de loop der jaren heeft Studievereniging Hucbald zich ontwikkeld tot een moderne studievereniging. Vandaag de dag houdt Studievereniging Hucbald zich bezig met het organiseren van o.a. open podia, lezingen, een bedrijvendag, een symposium, concertbezoeken, feesten, borrels, een studiereis, een familiedag, excursies, introducties, workshops en een herdenkingsconcert. Ook publiceert de vereniging een digitale nieuwsbrief en verzorgt Hucbald de boekverkoop voor muziekwetenschapstudenten. Hucbald is het ‘zusje’ van A-Eskwadraat (wiskunde, natuurkunde en informatica), Alias (taal- en cultuurstudies) en FUF (filosofie).

Hucbald motet

In 1941 schreven oprichtsters Nancy van Elst en Hélène Nolthenius samen dit motet. Hélène schreef de tekst, die Nancy onder muziek zette. Luister het hier!

De entiteit

Voor het vijftiende lustrum schreven Hucbaldveteranen Tijsjoris Groot en Rhodan ten Kleij een verenigingslied: De Entiteit.

Ze hebben hun eigen en andermans leukste ervaringen bij Hucbald in deze liedtekst verwerkt, zodat alle leuke herinneringen nog altijd worden gekoesterd.

Door de AABBCC-structuur is dit lied ook eigenlijk nooit af: hierdoor is er altijd ruimte voor andere herinneringen die vereeuwigd kunnen worden in het lied. 

Spelenderwijs hebben Tijsjoris en Rhodan gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op bestaande melodieën een verenigingslied te schrijven. De muziek kent referenties naar bekende liedjes, in die zin dat de stijl of melodie van die liedjes overgenomen wordt bij het zingen van tekstregels, die ook in die liedjes voorkomen. De opname van Rhodan en Tijsjoris is leidend bedoeld, de partituur niet: alles draait om de aankleding.

Deze twee heren hopen dat alle Hucbaldianen, alumni en aankomende studenten veel plezier zullen beleven aan dit nu al prachtige lied voor een prachtige studievereniging.


De entiteit (liedtekst)
Opzij, opzij, opzij, want we komen eraan
Noten zingen, voetballen, Ragtime verslaan
Met een opblaasbootje in de gracht beland
Over de baren varen we naar de overkant
Doe mij een toppertje
[Prechorus]
Want Hucbald is de cirkel, onze kwint is nu rond
Hucbald is de entiteit waar vriendschap ontstond
Bij Hucbald word je pas een echte musicoloog
En daarom zingen we allemaal: Hucbald Hoog
[Refrein]
Hucbald Hoog!
Lissabon, Budapest, Praag en Parijs
Geld neertellen voor een mooie studiereis
Kroegentochten, karaoke, opera
Huc venit omnis in de gloria
Doe mij een toppertje
[Prechorus, refrein]
Requiem aeternam, dies irae
Dies illa, Duruflé
Cherubini, Verdi, Mozart, Fauré
Bitterballen, frikandellen, kaassoufflé
Doe mij een berenklauw
[Prechorus, refrein]
Wel een beetje raar, 75 jaar
We gaan nog niet naar huis, we zijn nog lang niet klaar
Van Soixante-Neuf tot Con Piacere via Con Anima
Die blikken in je ogen tijdens open podia
Doe mij een toppertje
[Prechorus, refrein]
In je paper trek je de conclusie
Verwacht een tien en krijg een desillusie
Dan maar huilend naar de kroeg, de wereld gaat dicht
Samen lekker biertjes happen recht in je gezicht
Doe mij een toppertje
[Prechorus, prechorus a capella, snellere refrein]
Het is twee uur 's nachts en niemand ligt nog op bed
De meeste dromen zijn bedrog en jij bent de slet
Ristorante Italiano, broccoli
't Is donderdag, ga je mee naar Tivoli?
[Refrein]
We feesten tot zonsopgang, we gaan uit ons dak
En als je moe wordt, vind je wel een slaapzak
Nu zijn we heel erg brak en het busje komt zo
Een kater zonder slapen is het beste cadeau
Ik heb zo'n koppijn
[Prechorus]
[Eindrefrein]
Ja! Hucbald is de cirkel, onze buiken zijn rond
We hebben zoveel bier op, dat is echt niet gezond
Bij Hucbald houdt de harde kern het nooit eens droog
En daarom lallen we allemaal: Hucbald Hoog!
[Outro]
Hucbald Hoog...

[Bonuscouplet ter viering van het 16e lustrum]
Blijf thuis, blijf thuis, blijf thuis
want Corona is hier
geen borrels of reizen
geen fysiek vertier
Thuis achter de laptop naar college gaan
en alleen nog maar naar buiten om op 't balkon te staan
das wel een dompertje....
[Pre-chorus]
Dus hucbald gaat online omdat het niet anders kan
Dus kom er snel bij en zet je beeldscherm aan
Want ook al is de eenzaamheid soms niet ver heen
Bij Hucbald ben je toch
Nooit alleen

HUCBALD HOOG
nl_NL