Columns

Sitecolumn #44

Gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor heel 2018! Een begin dat meer cliché is kon eigenlijk niet, maar het hoort erbij. Om nou te zeggen dat ik ‘super excited’ ben over het begin van het nieuwe jaar is een heel ander verhaal: ik schrijf dit terwijl ik op bed lig met een beginnende longontsteking en gekneusde ribben. Ik hoop voor jullie dat jullie een betere start hebben!

Een nieuw jaar komt met goede voornemens. Ik hoop jullie te inspireren met die van mij. Ik heb goede voornemens altijd gemarkeerd als ‘onzin’ in mijn brein, tot twee jaar terug. Sindsdien komt één goede voornemen steeds terug op mijn lijstje: nog positiever zijn. Try it… 10/10 would recommend.

Dit jaar hoop ik echter niet alleen op een positievere ‘ik’. Ik hoop op een iets positievere en zelfbewustere maatschappij. In mijn ogen worden de mensen steeds negatiever om me heen: we beseffen niet hoe goed wij het hebben in vergelijking met andere landen en de negativiteit en afgunst op sociale media is nog nooit zo zichtbaar geweest. Met alle dingen die er om ons heen gebeuren ben ik dankbaar dat ik de kans krijg om in vrede te leven, dat we genoeg voedsel hebben in ons land en dat ik een studie mag volgen die ik heel interessant vind.
Bij mij begint het zelfbewuste gedeelte met een ander goed voornemen: minder afval weggooien. Minder keukenrol en papieren zakdoekjes gebruiken, geen bonnetjes in de winkel aannemen als dat niet nodig is en zoveel mogelijk plastic vermijden om zo een kleine steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Tot nu toe heb ik twee goede voornemens gehad die niet veel voorkomend zijn (denk ik), maar de derde waarschijnlijk wel: minder tijd spenderen op een mobiel apparaat. Berichtje hier, belletje daar, melding van Facebook, nieuwe YouTube video: er komt geen einde aan. Afzonderlijke berichtjes kosten niet veel tijd, maar als je alles bij elkaar neemt schrik je toch wel van de tijd die je doorbrengt op een scherm met blauw licht. In plaats daarvan wil ik meer dingen gaan doen die goed voor mijn lichaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan minimaal drie keer per week yoga en elke avond voor het slapengaan mediteren.

Drie voornemens, dat is best wel een taak. Ze vallen bij mij allemaal onder één doel: mijzelf verbeteren. Waarschijnlijk hebben jouw voornemens daar ook mee te maken. Helaas zijn ze bij veel mensen al na een maand verdwenen uit hun hoofd, terwijl ze wel goed begonnen. Goede voornemens gaan over het vernieuwen en veranderen van dagelijkse gewoontes. Dit kost even tijd, maar als je het echt wilt dan kun je het ook. Wil jij dit jaar je goede voornemens wel volhouden? Deze video is heel handig! Succes!