Humans of Hucbald

Humans of Hucbald: Joletta van Meer

FB_IMG_1517254819881

Wie ben je, wat doe je en waar woon je?

Ik ben derdejaars muziekwetenschap en woon sinds een week in Utrecht, dus dat is wel heel erg leuk. Daarvoor woonde ik in Westbroek. Het is niet ver van Utrecht maar ik vond het gewoon leuk om op kamers te wonen.

Wat zijn je hobby’s?

Muziek natuurlijk, muziek maken en luisteren. Ik hou natuurlijk ook van Netflixen en af en toe een boek lezen of fotograferen vind ik heel erg leuk. Ook met vriendinnen afspreken.

Hoeveel instrumenten bezit je en hoeveel daarvan bevinden zich in je huidige huis?

Ik denk vier, eentje staat op mijn kamer. Ik heb éen viool, een elektrische viool, elektrische gitaar en een basgitaar. Op mijn kamer staat nu mijn viool.

Waarom ben je muziekwetenschap gaan studeren?

Ik wilde eerst naar het conservatorium, maar na een paar open dagen kwam ik erachter dat het niks voor me is. Er is echt een hele grote focus op alleen maar spelen en spelen en hard werken. Toen ik dat merkte dacht ik, straks vind ik het niet meer leuk om te spelen, of zo. Toen ben ik verder gaan zoeken naar muziekstudies en toen kwam ik terecht bij muziekwetenschap en dacht ik: “ja, dit is het!”

Waar ben je trots op?

Ik denk hoe ik viool speel. Ik speel het al heel lang en ben blij dat ik het heb volgehouden, want het was niet altijd even leuk, en ik had niet altijd zin om te oefenen. Ik speel het nu al 12 jaar.

Als je maar 1 album/compositie zou kunnen meenemen naar een onbewoond eiland, welke zou dit dan zijn?

Uuuuhm, één album? Waarschijnlijk iets van Hans Zimmer? Ja, dat denk ik. Je zou het minder snel in je hoofd hebben, als je toch veel muziek wilt luisteren en je hebt maar één album, dan zit je niet de hele dag met muziek in je hoofd!

Wat is het laatste concert dat je hebt bezocht?

Dat was van Reyer. Het is een Christelijke zanger. Het was heel leuk, hij ging een album opnemen, dus het was zeg maar een live-album en daar waren we bij. We hebben gezien hoe het werd opgenomen.

Wat wil je zeker nog doen in je leven?

Ik denk werken en reizen, en dat combineren. Ook met muziek, maar niet perse als reizende muzikant. Reizen maken om onderzoek te doen naar muziek ofzo of om projecten te starten in andere landen. Dat lijkt me wel heel vet om een keer te doen. Of muziekjournalist, dat is ook leuk. Dan reis je de wereld over zonder precieze destinatie.

Wie is/zijn je favoriete musici?

Het is zo verschillend. Op dit moment ben ik fan van Caro Emerald, ja sowieso David Garrett, de Piano Guys.

Wat is het vreemdste wat je tijdens je bachelor/master Muziekwetenschap hebt meegemaakt?

Uuuhm, ik heb niet echt vreemde dingen meegemaakt. Misschien kom ik straks nog op iets.

Als je één instrument zou kunnen kiezen dat je direct perfect zou kunnen bespelen, welke zou dit dan zijn?

Ik wilde altijd graag saxofoon spelen dus ik denk saxofoon of piano. Om dat echt perfect te kunnen lijkt me heel vet.

Met welke musicus/componist zou jij jezelf uiterlijk of innerlijk willen vergelijken?

David Garrett denk ik. Hij is een hele goeie violist, ook klassiek geschoold. Hij probeert ook zijn muziek modern te maken, en maakt ook tours met band en orkest. Hij is zelf niet heel klassiek ofzo, hij heeft lang haar, is model geweest. Hij blijft zelf heel gewoon, denk ik, en probeert een draai te geven aan muziek en zijn eigen identiteit erin te leggen. Daar heb ik wel veel respect voor. Vooral omdat als je klassiek speelt, je toch in een bepaalde vorm zit, in een bepaald jasje en hij verandert dat beeld, of zo.

Wat is de beste reis die je ooit gemaakt hebt?

Dat is een moeilijke vraag, maar ik denk naar Zuid Afrika, op de middelbare school zijn we met een groep daar gaan helpen. Dit heeft mijn liefde voor Afrika aangewakkerd. We hebben hele mooie dingen kunnen doen en het is gewoon een super mooi land. We hebben heel veel dingen gezien, zijn op safari geweest. Ook veel kinderwerk gedaan en ook gewoon gewerkt maar ook gechild.

Wat is je favoriete quote?

Ik heb geen quote.

Wat is je favoriete project binnen Hucbald?

Ik denk het koorproject, ik hou sowieso van samen muziek maken. Dat kan met het koorproject wel. Ik heb één keer meegedaan.

Waar hoop je te staan over een jaar of 10?

Ik denk niet bij een grote instelling werken, iets kleins vind ik wel goed. Sowieso lekker werken, genieten van het leven, naar veel concerten en leuke dingen doen.

Als je een serenade voor je favoriete drankje zou moeten schrijven, welk drankje zou dit dan zijn en wat zou de titel van de serenade zijn?

Ik denk van rode wijn. Ik ben echt gek op rode wijn.  Wat was de tweede gedeelte van de vraag? De titel? Ik denk “Vandaag is rood”, of is dat alweer plagiaat? Waarschijnlijk.

Over serenades en liefde gesproken: Je bent inmiddels verloofd (Gefeliciteerd), weet je al welke muziek er gaat klinken op je trouwdag?

Ja dankje! Nee, we moeten nog kijken maar we willen waarschijnlijk een bandje en dan gewoon lekker easy listening, uptempo nummers. Ik weet het niet, het hoeft niet heel groot te zijn of zo. Iets van zang, gitaar, piano en een ritme instrument en zo. Zoiets. Wat dat betreft ben ik heel makkelijk als het een beetje chill is.

Wat is jouw favoriete vierklank?

E mineur.

Heb je nog advies voor je (toekomstige) medestudenten?

Ik denk van tevoren bedenken wat je graag zou willen, omdat je best wel vroeg je studie moet invullen. Je bent heel vrij in wat je kiest en dat is heel fijn maar kan ook een valkuil zijn, denk ik. Dus voor jezelf duidelijk hebben wat je wilt en dan op basis daarvan je studie inrichten.

Ik het begin wilde ik heel graag de master arts and society volgen. Daar moet je een minor voor kiezen en ik ben er nu bijna mee klaar maar wil toch een andere master volgen. Daar ben ik wel tegenaan gelopen.

Dus ik zou aanraden om goed te kijken naar welke minoren er zijn. Dan heb je meer zicht in het aanbod, om zo betere keuzes te maken.