Musicus van de maand

Musicus van de Maand: St. Tropez

Op 1 mei bracht St. Tropez hun titelloze debuutalbum uit, waarna ze de hele maand mei kamp opzetten in de Amstelpassage van Amsterdam CS. We kennen St. Tropez als Go Back To The Zoo, die begin 2016 aankondigden te stoppen onder deze naam en verder te gaan als St. Tropez. De bandleden van Go Back To The Zoo traden af en toe al eerder op onder de naam St. Tropez, maar na 8 jaar GBTTZ besloten ze deze naam voorgoed achter zich te laten. Hoog tijd om deze band in het zonnetje te zetten, dus deze maand zijn ze musicus van de maand!
Een nieuwe naam betekende in dit geval ook een geheel andere sound. Waar Cas en Teun Hieltjes, Bram Kniest en Lars kroon eerder albums uitbrachten vol uptempo pop-rock met een rauw randje, hebben de heren in de St. Tropez-formatie zich nu ondergedompeld in de garagerock. Het nieuwe album is rauw, krachtig en edgy. De gitaren zijn terug van weggeweest en in combinatie met steady ritmes en melodieën zetten de heren een subtiele heavy sound neer. Van de vocalen wordt kunst gemaakt en de band laat de veelzijdigheid van de instrumenten horen door ze alle ruimte te geven. Het hoeft niet meer strak en benauwd; de nummers lijken op een lossere manier geschreven te zijn, zoals de band dat zelf wil. Af en toe zijn er wat sporen van surferrock te horen in bijvoorbeeld ‘Grace’, wat qua gitaren op een vernieuwde manier terugblikt op het begin van Go Back To The Zoo.
In een interview voor DWDD vertelt Lars Kroon dat de naam St. Tropez een metafoor is voor een het ideaal dat de bandleden allemaal zochten. In hun single ‘I Wanna Live in St. Tropez’ komt naar voren “dat we weg willen uit een omgeving die een beetje saai is en drukkend.”, vertelt Lars. “Maar het gaat óók over de situatie waar we met Go Back To The Zoo in zaten, vlak voordat we stopten. We waren succesvol, maar verlangden allemaal naar een iets spectaculairdere omgeving. We verveelden ons en moesten echt een nieuwe kant op. Dat werd St. Tropez.”¹
Niet alleen een nieuw jasje dus, maar een geheel nieuwe garderobe waarin de mannen zichzelf herontdekten. Afgelopen mei stonden ze met een pop-up studio en minipodium in de Amstelpassage van Amsterdam CS. Elke dag stonden de deuren open voor publiek en waren er audio-opnameworkshops, muziekworkshops voor kinderen, demosessies voor beginnende bands en muziekfilmavonden.² Het eindproduct van deze muzikale maand is het album ‘A Month At Amsterdam Central Station’ dat uitgebracht werd op 19 juni 2018. Het album staat bomvol samenwerkingen met onder andere Janne Schra, Hallo Venray, maar ook werk van Steve French, The Witness en Blue Crime. Het nummer ‘Good God’ met Janne Schra is een perfecte soundtrack voor een beschonken fietstocht naar huis na een heel goed feestje. Het hele album is in de pop-up studio opgenomen en is door de samenwerking met de vele namen ontzettend divers.
St. Tropez is musicus van de maand, omdat zij, in tegenstelling tot vele andere bands, niet de handdoek in de ring gegooid hebben toen de energie op was, maar steady besloten om met dezelfde muzikanten door te pakken en een hele nieuwe band te starten.

Enthousiast geworden? 7 september staat St. Tropez in Mezz Breda en er zijn nog kaarten!

[1] “St. Tropez is zó zinloos en leeg. En supervet,” DWDD Extra, 11 mei 2016, https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/nieuws/st-tropez-is-zo-zinloos-en-leeg-en-tegelijkertijd-supervet.

[2] “St. Tropez opent pop-up studio en venue rond release tweede album,” 3voor12 Gelderland, 9 maart 2018, https://3voor12.vpro.nl/update~a2f4cd00-ec8d-4158-b552-af1e66fb6313~st-tropez-opent-pop-up-studio-en-venue-rond-release-tweede-album~.html.