Overig

Album van het jaar

image-20150416-5628-6s1t8

2019 is, of je nou Muziekwetenschap studeert of niet, gevuld geweest met mooie muziek. Er is een hoop nieuwe muziek verschenen, dus als Websitecommissie hebben we onze favoriete albums voor je op een rijtje gezet! Je kan een aantal van deze nummers horen in de Hucbald Spotify playlist. Laat een comment achter (ja, dat kan nu!) met je favoriete release uit 2019 en dan zul je ook nummers daarvan terug kunnen vinden in de lijst.

Rosa

5. Janna Lagerström – Honing EP

4. Knocked Loose – A Different Shade of Blue

3. Yawners – Just Calm Down

2. Angel Du$t – Pretty Buff

1. Mortality Rate – You Were the Gasoline EP

Hoewel er heel veel goede albums uitgekomen zijn dit jaar, neemt een EP mijn eerste plek in. You Were the Gasoline is een knaller van iets meer dan tien minuten, waarbij de liedjes naadloos op elkaar aansluiten. Hardcore punk is een van mijn favoriete genres en deze EP is een heel goed voorbeeld waarom. Daarnaast vind ik Mortality Rate sowieso een fantastische band en ben ik heel blij dat ze dit jaar weer nieuwe muziek uitgebracht hebben.

Fleur

5. Iron & Wine and Calexico –  Years to Burn

4. The National – I Am Easy to Find

3. Isbells – Sosei

2. Bon Iver – i,i

1. Hozier – Wasteland, Baby!

In 2019 brengt Hozier na lang wachten eindelijk een nieuw album uit en ook dit keer weet de Ierse muzikant met elk nummer te raken. Een album waarin hij, zoals we van hem gewend zijn, actuele problematiek verpakt in protestnummers, liefdesliedjes en nog meer. Wasteland, Baby! gaat over chaos, dat wat daarna komt maar bovenal ook de schoonheid die erin te vinden is. Dit alles komt samen in het laatste nummer “Wasteland, Baby!”, een nummer over liefde terwijl de wereld vergaat en het vinden van plezier en schoonheid in de slechtste situaties.

Paula

5. Tom Odell- Go Tell Her Now – single

4. Pépite – Virages

3. Bon Entendeur – Aller-retour

2. Requin Chagrin – Sémaphore

1. Angèle – Brol La Suite

Mijn nummer éen is het vervolg album van Angèle op haar eerste album Brol. Een mix van nieuwe en oude (bewerkte) nummers geeft een fijne gevoel van herkenning. Haar typische stem en de actuele thema’s maken het voor mij af. Aller-retour is een mix van bewerkte oude franse liedjes en mixtapes waar ze auteurs uitnodigen voor een interview met achtergrond muziek. Ik realiseer me dat ik alleen franse nummers in mijn lijst had, dus ik heb op nummer 5 de single van Tom Odell staan. Een heel fijn akoestisch nummer en inspirerend bericht. “Doe het nu, of je zult nooit weten wat er had kunnen gebeuren.”

Illés

5. black midi – Schlagenheim

4. JPEGMAFIA – All My Heroes Are Cornballs

3. PUP – Morbid Stuff

2. The Comet Is Coming – Trust in the Lifeforcce of the Deep Mystery

1. Slowthai – Nothing Great About Britain 

Met Nothing Great About Britain heeft Slowthai naar mijn mening een van de beste debuutplaten van de 2010s gemaakt. De rapper klinkt fris, jeugdig en bovenal pissed-the-fuck-off! Hij haalt zijn inspiratie uit alle hoeken van de Britse popgeschiedenis (van The Streets en Skepta tot punk-rock), wat zorgt voor een gevarieerd, maar samenhangend album. Van soulvolle tracks als Gorgeous en Toaster tot het Sleaford Mods achtige Doorman; Slowthai geeft een nieuwe draai aan het image van de working-class herrieschopper!

Fariel

5. Alessia Cara – Ready (single)

4. Ella Henderson – Glorious (single)

3. Maan – Zo Kan Het Dus Ook (single)

2. Zedd, Kehlani – Good Thing (single)

1. Ava Max – So Am I (single)

Ik vond het nogal moeilijk om albums te kiezen, omdat ik niet perse op de hoogte blijf van artiesten en hun nieuwste albums. Bij het handjevol favoriete artiesten waar ik dat wel doe, is het meestal ook niet zo dat ik fan ben van alle liederen op dat nieuwe album. Dus heb ik mijn Spotify geopend, al mijn ‘gelikete’ nummers van 2019 afgespeeld en mijn 5 favoriete uitgekozen voor jullie. Heel toevallig allemaal singles!

Stan

5. Post Malone – Hollywood’s Bleeding

4. Tyler, the Creator – Igor

3. Rudimental – Toast to Our Differences

2. Ed Sheeran – No.6 Collaborations Project

1. Armin van Buuren – Balance

Mijn onbetwiste nummer één van 2019 is Balance van Armin van Buuren. Wellicht ben ik een beetje bevooroordeeld omdat Armin sowieso mijn favoriete DJ is, maar deze is toch wel heel speciaal. De tracklist is een mix van oude hits en gloednieuwe singles. Om zichzelf uit te blijven dagen probeert hij constant bekende en onbekende gebieden binnen de dance te ontdekken, waarvan Balance een product is. Van een DJ die al ruim 2 decennia in de top meedraait blijf ik onder de indruk van zijn creativiteit en muzikaliteit. Ik hoop dat ik nog een aantal decennia van zijn muziek mag blijven genieten!

Maria

5. The Regrettes – How Do You Love?

4. Lizzo – Cuz I Love You 

3. Hozier – Wasteland, Baby!

2. Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell!

1. SWMRS – Berkeley’s On Fire

Mijn 2019 begon gelijk goed toen SWMRS in februari  Berkeley’s On Fire uitbrachten. De surf- en punkband komt met een nieuwe, originele sound en een heleboel energie. Actuele statements en politiek getinte songteksten worden afgewisseld met ontspannen akoestische nummers over liefde en jeugd. Mijn verwachtingen van SWMRS werden met dit album overtroffen, en ik ben zeer benieuwd wat de band het volgende decennium zal uitbrengen!

    One Response

  1. Mark Lanegan Band – Somebody’s Knocking
    Desert Sessions – Arrivederci Despair/Tightwads & Nitwits & Critics & Heels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.