Columns

Bigi Yari in Quarantine

Dit jaar zou het gebeuren; mijn bigi yari, want ik word 25 jaar! Bigi yari betekent letterlijk vertaald “groot jaar” in het Surinaams oftewel Sranantongo en geldt voor elke 5 jaar. In de Surinaamse cultuur wordt een bigi yari altijd groots gevierd en het liefst met een dansi (dansfeest) meestal vanaf je 15e. Dat had ik ook in gedachten toen ik nog maar pas hier in Nederland woonde.

Maar elk jaartje dat ik ouder werd, realiseerde ik mij meer en meer dat dat niet in mijn portemonnee zou passen. Voor een dansfeest heb ik niet alleen een zaal nodig, maar ook muziek, een goed gevulde bar, en natuurlijk … eten. En Surinaamse snacks zijn bijna volledige maaltijden m.a.w. catering. Dat zou het helaas niet worden!

Gelukkig heeft Nederland zoveel nieuwe en andere dingen te bieden, dus besloot ik om iets “fris” te bedenken. Een partybus? Nee, dat was ook een hype in mijn Surinaamse tienertijd. Een boottocht door de grachten van Utrecht? Grote kans dat het regent en hoe luxer de boot, hoe duurder. Wat een gedoe, en het was al januari! #keuzestress

Tafel vol voedsel met mensenhanden
Lees verder: etentje bij TGIF

Dus ben ik als inspiratieloze bijna-jarige maar gaan Googelen wat mensen doen voor hun 25e verjaardag. Allerlei themafeestjes en spannende activiteiten zoals paintball kwamen in mijn zoekresultaten, maar geen enkele was liefde op ‘t eerste gezicht. Na tientallen linkjes te hebben geklikt en blogs te hebben gelezen, kwam ik toch eindelijk mijn prins op ‘t witte paard tegen in de vorm van een cocktail workshop!

Ik heb altijd al een liefde gehad voor cocktails, het is een “fris” idee en ook nog betaalbaar. En als kers in de cocktail (hehe) konden wij alsnog tot in de vroege uurtjes dansen op het evenement 90s NOW: een jaren ’90 feestje in Tivoli Vredenburg! Zo had ik alsnog mijn dansi, maar dan op een originelere manier.

Een jonge dame achter een tafel vol cocktail spullen
Cocktails mixen!

En toen gebeurde het..

Op 13 maart, mijn verjaardag dus, om 15:00 werd dé persconferentie van Rutte uitgezonden over heel Nederland waarin de nieuwe corona maatregelen werden aangekondigd. Alle evenementen met meer dan 100 man werden afgelast en iedereen moest zoveel mogelijk thuis blijven.
Daar ging mijn bigi yari.

Alles tot in de puntjes gepland, iedereen al kaartjes gekocht, cocktail workshop al betaald, en dit alles in Utrecht – de plek waar de corona getallen stegen. Die ene keer dat mijn vrienden MIJN richting opkwamen in plaats van ik naar HEN. Het mocht niet baten. En ja hoor.. nog geen 5 minuten na de persconferentie kreeg ik een mail dat 90s NOW was afgelast. Wat nu?

 

 

Gelukkig ging mijn cocktail workshop wel door. De nieuwe maatregelen golden uiteraard alleen voor grote evenementen en mijn workshop telde maar 10 man. Ook kon ik nog een tafeltje reserveren bij TGIF en zijn we maar eerst gezellig gaan eten met elkaar (zie eerste foto). Daarna hadden wij 2 uurtjes lang de cocktail workshop bij Café Het Gegeven Paard (zie tweede foto). Hele gezellige bartender en heerlijke drankjes. Het was weer super leuk om al mijn vrienden bij elkaar te hebben.

Uiteindelijk zijn 4 blijven logeren, waarvan 2 voorbereid kwamen en de andere 2 niet. Die hebben rond middernacht alsnog een tandenborstel kunnen vinden bij de AH To Go op Utrecht CS en gingen gezellig mee naar Houten. Volgende dag was het alleen maar Netflix & Saoto (Surinaams Javaanse soep) tot in de avonduurtjes, toen ze allemaal weer naar hun huis gingen.

So even though everything went to shit, I still got to enjoy my best bigi yari *yit!

*anders rijmt ‘t niet.
4 vrienden op de bank en op de grond met een kommetje saoto soep
Netflix & Saoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.