Recensies

Recensie: Lichthuis – Typhoon

Rapper Typhoon

Bron: 3voor12 – Vpro

Een album dat de laatste twee weken mijn hart heeft veroverd is het nieuwe album van Typhoon, Lichthuis. 

Lichthuis is het derde studioalbum van Typhoon en is zes jaar na zijn vorige album verschenen. Kenmerkend aan alle drie zijn albums is het centrale thema; de nummers op zijn albums vormen een verhaal. Ze staan voor de zoektocht die heeft geleid tot waar Typhoon op dit moment staat. Waar zijn albums in het verleden om God en hoop hebben gedraaid, is het kernwoord van deze nieuwe plaat liefde. In de tien nummers van dit album komt het thema keer op keer terug en staat zijn zoektocht naar de liefde centraal. Deze zoektocht wordt beschreven in 10 nummers, die allemaal overduidelijk van elkaar verschillen. Samenwerkingen met onder andere Roosbeef, Wende en Paskal zorgen voor een album met stuk voor stuk unieke nummers. 

Oud Licht

Laten we beginnen bij het begin. Het eerste nummer van het album, Oud Licht, is meteen een duidelijke weergave van de zoektocht naar de liefde. Er wordt doormiddel van paradoxen en raadsels verteld over de problemen en verwarring die ontstaan bij het zoeken naar eeuwige liefde. Muzikaal gezien is Oud Licht bijzonder. Van de relatief rustige coupletten, waar de zang begeleid wordt door piano, naar de refreinen, waar de strijkers en koperblazers een prominente rol krijgen.

Alles is gezegend

Na Oud Licht volgt het nummer Alles is gezegend. Alles is gezegend vertelt over de tocht naar zelfontwikkeling die Typhoon heeft doorgaan. Met teksten als “ik was zo moe dat de duisternis kwam” naar “misschien komt alles goed” geeft hij weer dat hij uit een duistere periode aan het klimmen is. Ondanks de “misschien” is Alles is gezegend één van de opwekkendere nummers van het album. Eén van mijn favoriete feelgood nummers van de afgelopen tijd. Niet te vergeten zijn ook de fantastische koperblazers die dit nummer, muzikaal gezien, net naar dat hogere niveau tillen.

Alles Ok

Alles Ok is het zesde nummer van het album en is een nummer dat Typhoon samen met zangeres Roosbeef heeft geschreven. Tevens ook het eerste nummer van het album dat ik heb geluisterd, omdat ik het voorbij hoorde komen op de instagram-pagina van Roosbeef. Ik moet toegeven dat Alles Ok misschien een tikje minder ingenieus is dan de overige nummers op Lichthuis. Dit neemt niet weg dat het één van mijn favoriete nummers van het album is, maar van een samenwerking tussen deze twee taalvernieuwers had ik tekstueel misschien iets te hoge verwachtingen. Alles Ok is een sierlijke bossanova met duidelijke invloeden vanuit de samba en jazz. De combinatie van de lichte en soepele stem van Roosbeef en de zwaardere, rappende stem van Typhoon maakt het nummer heel fijn om naar te luisteren. Voordat je het weet heb je opeens zes keer achter elkaar ernaar geluisterd.

Aanzoek

Het laatste nummer dat ik wil uitlichten is het tiende en ook laatste nummer van het album. Aanzoek, samen met Michelle David, is in zekere zin de climax van het album. Het geeft het einde weer van Typhoons zoektocht naar liefde. Hij heeft de liefde gevonden en geeft dit weer in een prachtig nummer met duidelijke gospel-aspecten. Dit mede door gospel zangeres Michelle David, die afwisselt met de raps van Typhoon. De combinatie van rap en gospel is wat dit nummer zo bijzonder en uniek maakt. Dit is het nummer waar het hele album naar toe werd gewerkt en is daarmee een perfect laatste nummer voor het album.

lichtuis album

Naast de vier hierboven uitgelichte nummers, staan er nog zes nummers op het album. Al deze nummers zijn het luisteren meer dan waard en ook stuk voor stuk verschillend. De bijzondere samenwerkingen en scherp doordachte teksten maken dit album wat het is. Niet te vergeten de talentvolle muzikale onderbouwingen die alle nummers stuk voor stuk bijzonder maken. Ik had met liefde over alle tien de nummers willen schrijven, maar ik vrees dat daar niet veel mensen op zitten te wachten. Het enige wat ik iedereen nog mee wil geven is: zet Lichthuis een keer aan. Je zult positief verrast zijn.

    2 Responses

  1. Lichthuis is echt een pareltje net als deze recensie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.