Columns

Live vanuit de studio

concert foto

Live muziek, het voelt inmiddels al als een verre droom. We kunnen heel eerlijk zeggen dat we een niet al te beste tijd achter de rug hebben wat betreft live muziek. Corona en al haar maatregelen die ze meeneemt hebben zekers niet makkelijk gemaakt voor liefhebbers van live muziek. Deze column is voor deze liefhebbers, maar ook gewoon voor de geïnteresseerde lezer natuurlijk.

Nou heb ik helaas geen oplossing voor concerten, festivals, etc. in verband met de huidige coronamaatregelen, maar wees niet (te) teleurgesteld. Ik heb laatst voor een opdracht het artikel ‘Hearing Glenn Gould’s Body: Corporeal Liveness in Recorded Music’ van Paul Sanden moeten lezen. Hierin bespreekt Sanden vele concepten, waaronder het concept van liveness. Het is deze liveness waar Sanden over spreekt die de tijdelijke oplossing kan brengen voor sommige liefhebbers van live muziek. Liveness gaat namelijk over de kleine dingetjes in muziek opnames die laten horen dat het ergens nog van een artiest komt die het toen live heeft gespeeld. Het gaat dan om het horen van een hand die langs de snaren glijdt van een gitaar tot het ademhalen van een zanger. Een ophoping van al deze kleine dingen kan leiden tot een gevoel van liveness. Ik raad om die reden de liefhebber van live muziek aan om eens een keer de tijd te nemen om naar een live album te luisteren van een van je favoriete artiesten.

Deze live albums kunnen namelijk net het verschil, net dat ene beetje extra liveness, brengen wat een studio album niet kan. Het horen van mensen die juichen of een net andere interpretatie van datzelfde liedje waarvan je de studio versie misschien wel kan dromen, kan toch een beetje dat gevoel teruggeven wat live muziek heeft. Ik weet dat het niet hetzelfde is als echte live muziek, maar we kunnen helaas niets anders. We moeten er maar het beste van maken met wat we hebben. Zo luister ik nu elke week wel een geheel live album af van een van mijn favoriete artiesten. Wie weet ontdek je zo nieuwe liedjes of kan je weer genieten van een concert waar je zelf ook bent geweest.

Het zijn dus deze live albums die misschien wel kunnen helpen om dat smachten naar live muziek nog heel even te stillen tot alles uiteindelijk weer mogelijk is. Mocht je dus van live muziek houden, raad ik het je zekers aan om eens een keer de tijd te nemen om naar een live album te luisteren. Voor de geïnteresseerde heb ik hieronder een paar van mijn favoriete live albums staan.

credits voor foto:
https://www.stefansegers.nl/blog/tips-voor-de-mooiste-concert-fotos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.