Musicus van de maand: Christina Aguilera

Christina Aguilera 98746

Eindelijk is het zover! Ik kan ongestoord babbelen over mijn muzikale idool: Christina Aguilera. Ooit begonnen met Britney Spears, Justin Timberlake en Ryan Gosling als Mousketeer bij Disney, later bekend als vocaliste van het vocale powerhouse. Tot op vandaag geroemd om haar vocale behendigheid, nietsverhullende liedteksten en haar feministische karakter. Aguilera behoort zeker tot een van de beste artiesten uit het tijdperk der Populaire muziek.

Veelzijdigheid

Ik denk dat er vrij weinig zijn die geen nummer van Xtina kennen. Met tot dusver negen studio albums, waaronder een kerstalbum, is de Genie in a bottle moeilijk te missen. Het leuke van haar muziek is dat Aguilera bij ieder album een andere rol aanneemt. Zo veranderde ze in “Baby Jane,” een karakter gebaseerd op Marilyn Monroe, tijdens het Twintigsteeuws geënte Back to Basics-tijdperk en in een soort robotische vrouw tijdens het futuristische Bionic-tijdperk. Helaas ontving Aguilera veel kritiek op haar album Bionic door het radicaal andere en elektronische geluid. Later beantwoordde de zangeres deze kritiek door te zeggen: “Maybe it was too ahead of its time for certain people.”

Liberation

De albums van Aguilera hebben de toon gezet voor muziek in het begin van de jaren 2000. Haar album Stripped uit 2002 wordt door meerdere artiesten, waaronder Ariana Grande en Little Mix, gezien als het voorbeeld van een album: zo zou het moeten zijn.

Helaas heeft het album Bionic veel schade aan haar carrière toegebracht. Niet iedereen was positief voor de SM-achtige videoclip van de leadsingle “Not Myself Tonight.” Toch is mij opgevallen dat de muziek van Bionic anno 2020 door vrij veel mensen werd beluisterd, terwijl het tien jaar eerder uitgebracht was.

De Dirrty zangeres liet zich niet tegenhouden en kwam twee jaar later met het kleurrijke album Lotus. Dit album richtte zich op innerlijke kracht. Wanneer ik naar dit album luister, ga ik echt terug naar mijn vroege jeugd. Het overdadige gebruik van elektronische effecten en het grote belang van ritme, ik vind het heerlijk. De leadsingle “Your Body” is nog altijd mijn favoriete Xtina-nummer.

Liberation is Aguilera’s meest recente album. In 2018 begon het tijdperk met “Fall in Line” in samenwerking met Demi Lovato als een van de leadsingles. Het album staat, zoals de titel doet vermoeden, voor bevrijding van alle pracht en praal. Wat overblijft is de oprechtheid die de ziel heet. Dit komt dan ook veel terug in de nummers.

The best is yet to come?

Momenteel werkt Christina Aguilera aan een nieuw album met als inspiratiebron haar Zuid-Amerikaanse roots. Dit album zal dit jaar gepubliceerd worden en ik ben er erg enthousiast over. Ik ben heel erg benieuwd naar wat er gaat komen!

Foto: Back to Basics-photoshoot

nl_NL