Musicus van de maand: Rosalía

rosalia-1-sonar-bcn-2018

Wellicht dat je nog nooit hebt gehoord van de artiest die ik deze maand wil uitlichten. Hoewel ze in haar vaderland Spanje vaak in de hitlijsten staat en ze ook in Amerika aan het doorbreken is, is ze bij ons in Nederland nog lang niet zo bekend.

De zangeres in kwestie is Rosalía, bekend van onder andere Con Altura, Malamente en andere Spaanstalige nummers. Ook zou je haar kunnen kennen als de verteller in de video van Harry Styles’ Adore you, al is dat natuurlijk niet haar bekendste werk. 

Haar internationale doorbraak is mede te danken aan de Colombiaanse J Balvin, met wie ze in 2019 het nummer Con Altura uitbracht. Rosalía heeft inmiddels meerdere awards in ontvangst mogen nemen en in 2020 is hier ook de Grammy award voor het beste Latin album bijgekomen. 

Rosalía, geboren als Rosalía Vila Tobella, werd in 1993 geboren in het Spaanse Barcelona. Ze groeide op met traditionele Spaanse muziek, muziek met veel invloeden uit verschillende culturen, en is in 2017 afgestudeerd aan Catalonia College of Music. 

In 2017 kwam tevens het eerste album van Rosalía uit, Los Angeles. Haar debuutalbum ontving goud in Spanje, en bracht ook een Latin Grammy nominatie met zich mee. Los Angeles kenmerkt zich door de vele traditionele flamenco invloeden en de typisch Spaanse gitaarakkoorden. Rosalía zingt over de dood, vaak met begeleiding van een enkele akoestische gitaar. Hoewel dit album in Spanje 89 weken in de hitlijsten heeft gestaan, volgde Rosalía’s internationale doorbraak een tijd later pas.

In 2018 kwam het album El Mal Querer uitDit album is geschreven in samenwerking met muzikant El Guincho, wiens idee het was om het album een vertelling van het Spaanse verhaal Romance of Flamenco te maken. Elk nummer op het album vertelt een hoofdstuk van het Occitaanse verhaal. Muzikaal is El Mal Querer een mix van traditionele flamenco muziek, maar kent het ook veel kenmerken van hedendaagse pop en urban. 2018 was tevens het jaar dat Rosalía’s eerste samenwerking met J Balvin plaatsvond, en het jaar dat internationale bekendheden Rosalía begonnen op te merken. El Mal Querer werd door vele buitenlandse muziekcritici erg goed ontvangen, wat deels zorgde voor haar internationale doorbraak. Zo kwam El Mal Querer terug in de ‘500 greatest albums of all time’ lijst van Rolling Stone. 

In 2019 en 2020 vorderde Rosalía’s internationale muziekcarrière, met internationale optredens en samenwerkingen. Op dit moment is Rosalía’s meest recente werk Lo Vas a Olvodar, een langverwachte samenwerking met Amerikaanse zangeres Bilie Eilish. Nadat er twee jaar aan dit nummer is gewerkt is het in januari 2021 uitgebracht.

Rosalía is sinds 2020 bezig met het schrijven van haar derde studioalbum. Hierover is bekend dat er bij dit album een focus zal liggen op hip-hop invloeden, en dat het één bepaald concept zal volgen. Wat Rosalía precies nog meer voor ons in petto heeft zullen we de komende jaren gaan ervaren.