Humans of Hucbald: Maartje Rosmulder

Maartje Rosmulder

Wie ben je, waar kom je vandaan, en waar houd je je met je studie momenteel mee bezig?

Ik ben Maartje Rosmulder, derdejaars en volg voornamelijk vakken uit het tweede jaar. Ik studeer nu ook fulltime conservatorium klassiek viool en speel ook in het USConcert, het oudste symfonieorkest van Nederland. Ik vind muziek maken erg leuk en verdiep me daar graag in.

Verder kom ik uit Zwijndrecht, maar woon ik sinds 2018 in Wittevrouwen. Wel het lelijkste huis boven een sushitent. Jammer, want vroeger was het een pizzatent, wat ik heel erg lekker vind, maar nu is het een sushitent en ik houd helemaal niet van sushi. Gelukkig blijft visgeur beperkt tot de gang.

In de tussentijd ben ik geen visfan geworden. Dat komt doordat ik een keer en tas met verse zalm voor hun deur zag in de ochtend en toen ik aan het eind van de dag weer thuiskwam, stond diezelfde tas nog steeds voor de deur. Dat heeft geen goeie indruk achtergelaten!

Hoe ben je met vioolspelen begonnen?

Mijn moeder is klarinettiste, mijn vader slagwerker, dus muziek zit wel in de familie. Als kind zag ik ooit een foto van een oude violiste en zei toen tegen mijn ouders dat ik dat ook wilde. Mijn broer, zusje en ik mochten allemaal een instrument kiezen om te bespelen. Ik heb ook altijd echt viool gespeeld, zonder pauze. Ik heb vooral veel samengespeeld. Sinds mijn elfde speel ik al in orkesten en ensembles, maar nooit echt muziek gestudeerd. Het was voor de lol, ook omdat ik vooral veel orkestvrienden had. Op mijn vijftiende nam ik muziek serieuzer door een docent die ik heel tof vond.

Heb je instrumenten thuis liggen? Zo ja, welke?

Thuis in Utrecht heb ik twee violen, een altviool, een piano en een ukelele.

In Zwijndrecht hebben we: bas- bes- a- es- klarinet, piccolo, dwarsfluit, blokfluit, vleugel, vibrafoon, pauken, drumstel, tweegitaren, ukelele, veel percussie, trombone, trompet, saxofoon. Ik kan dit niet allemaal bespelen, hoor haha. Onze familie is groot en muzikaal genoeg om een klein orkest te vormen, maar toch gaat samenspelen niet echt door de uiteenlopende instrumentkeuzes en niveaus. Ik speel wel soms samen met mijn broertje de muziek uit Romeo & Julia.

Welk instrument zou je willen kunnen bespelen zonder hiervoor te hoeven oefenen?

Viool is het enige echte in mijn hart. Ik speel ook al altviool sinds mijn vijftiende. Ik volg ook pianoles op het conservatorium, maar ben daar niet heel goed in, haha. Ik zing ook graag, maar daar zit niet veel techniek achter.

Wat is, naast de Drift, je favoriete plekje in Utrecht?

Ik ben nooit meer op de drift, helaas, dus waarschijnlijk het conservatorium en dan met name de Mariahof. Daar zijn er wel lessen in het echt. Iedere week in de grote zaal van Tivoli met een hiphoporkest, echt gaaf. Rondlopen in Wittevrouwen is ook leuk, doordat de straten niet helemaal recht zijn en je daardoor veel nieuwe plekjes ziet.

OJA. Om de hoek bij ijssalon Roberto, daar heb je een jeu des boules baan met een kweekpeerboom.

Welke plek raad je aan voor wanneer je hier net komt wonen?

Om de singel lopen, Wilhelminapark, eigenlijk alle parken. Roberto’s! Wist je dat Roberto’s ook tot wereldkampioen ijs in 2019 was uitgeroepen?

Heb je al enig idee wat voor master je wil gaan doen?

Er zijn plannen gaande voor het combineren van een master conservatorium en muziekwetenschap, dus dat volg ik nog even. Ik denk geen vioolmaster in ieder geval, maar dat kan nog veranderen. Doordat je geen andere vakken hebt in de vioolmaster, kan ik me wel goed richten op vioolspelen.

Anders Applied Musicology. Managende taken lijkt me ook heel leuk, maar ik weet het allemaal nog niet zo goed. Ik neig dan toch meer naar viool. Waarschijnlijk maak ik mijn bachelor pas af over twee jaar, dus ik heb nog tijd genoeg om na te denken.

Wat zijn je aanraders vioolmuziek?

  • Itzhak Perlman.
  • Janine Jansen, voor Brahms vioolconcerten. De solo stukken vind ik wat minder, maar haar kamerstukken zijn top.
  • Hilary Hahn, voor Mendelssohn.
  • Maxim Vengerov
  • Noa Wildschut. Nederlandse violiste die bekend is over de hele wereld. Ze is heel muzikaal en maakt prachtige lijnen.
  • Jascha Heifetz.

Heb je nog een wijze les voor je mede-Hucbaldianen?

Doe waar je blij van wordt en trek je niet te veel aan van anderen. Doe wat je leuk vindt, maar kwets anderen niet. Ikzelf probeer te leven op een manier om ook echt mijn nek uit te steken als ik iets echt wil.

nl_NL