Musicus van de maand

Musicus van de Maand: Sammy Copley

Afbeelding1

De musicus van deze maand is één van mijn favoriete artiesten of all time, Sammy Copley! De 20-jarige Sammy is geboren en woonachtig in Ierland en uploadt al sinds zijn 14e covers en eigen nummers op YouTube. Inmiddels heeft hij meer dan 200.000 abonnees. Met zijn bijzondere warme stem maakt Sammy muziek met een zachte en warme sound, die voor mij voelt als thuis komen. In 2019 bracht Sammy zijn debuutsingle Good Lie uit, wat nu nog steeds zijn best beluisterde nummer is. In 2020 volgde zijn 4 nummers lange EP The City en in januari dit jaar kwam zijn langverwachte debuutalbum Growing Pains uit.

Growing Pains is een album over de mooie kanten, maar ook over de pijn van opgroeien. Over de transitie van een onschuldig kind naar een volwassene in een onvoorspelbare wereld. Met warme piano melodieën, complexe getokkelde patronen op gitaar en diepzinnige teksten komt het onderwerp goed tot zijn recht. In het album wisselen de nummers zich af met korte gesproken fragmenten door Sammy’s vrienden, die advies geven aan hun jongere zelf. Tijdens deze fragmenten zijn er op de achtergrond variaties van eerdere nummers van het album te horen. Door het ruisfilter wat over sommige nummers zit, krijgt het album bijna een nostalgische sfeer. Ook maakt Sammy in zijn muziek gebruik van alledaagse geluiden. Zo is er in Murder Song tijdens de regel “read by candle light” het geluid van het aansteken van een lucifer te horen en bevat Trains het geluid van een fluitende stoomtrein.

Sammy’s meest recente single Marsha bracht hij uit in juni. Het is een ode aan de Amerikaanse activiste Marsha P. Johnson die werd gezien als één van de prominentste vechters tijdens de Stonewall-protesten. Sammy schreef het nummer over de dankbaarheid en liefde die hij voelt voor Marsha en haar acties, maar ook over de boosheid die hij voelt voor het feit dat zij niet de rechten had die ze volgens hem had moeten hebben. Marsha is het eerste nummer dat Sammy uitbrengt in samenwerking met Tinpot Records, het recent opgezette platenlabel van Tom Rosenthal, waar hij sinds juni dit jaar bij is aangesloten.

Ik raad het iedereen aan om naar Sammy’s muziek te luisteren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.