Musicus van de maand: Half Alive

half alive 1

‘Half Alive’ is een artiest van wie ik al vanaf het allereerste moment fan was. Ik ontdekte ze een paar jaar geleden op YouTube toen ik de video van ‘still feel’ zag en mijn leven is nooit meer hetzelfde geweest. Alleen over deze video zou ik al een hele blog vol kunnen schrijven: de lichteffecten, de choreografie, de muziekproductie en ga zo maar door. 

Mijn eerste indruk was iets als ‘een groep mannen die een niet erg mannelijke- gender-neutrale if you will– choreografie uitvoeren’. De zanger van de band is namelijk naast geniale muzikant, ook een ontzettend goede danser. De boodschap van het nummer vind ik ook fantastisch: “I still feel alive”. Ook al gaat alles mis, ik voel dat ik leef en alleen dat maakt het leven al de moeite waard.

De indie-pop band heeft vorige week net een nieuwe ep uitgebracht en ik ben OBSESSED. Het heet ‘Give me your shoulders, pt. 1’ naar de nieuwe plaat die later dit jaar volledig uit zal komen. Mijn favoriete singles die ze in 2021 hebben uitgebracht (lees: alle singles die ze in 2021 hebben uitgebracht) staan er op samen met een aantal super toffe nieuwe tracks. 

Mijn nieuwe favoriet is ‘back around’. Één keer in de zo veel tijd vind je een nummer wat je zo veel dopamine geeft dat je bijna uit je vel springt; dat doet dit nummer voor mij. Als het op staat, krijg ik spontaan een energieboost van de ontzettend fijne drive en het super catchy gitaarriffje tijdens het instrumentale refrein (*staat op om het nummer op te zetten en te dansen*).

Een andere obsessie is het nummer ‘hot tea’. Wat begint met een subtiel gitaargeluid, eindigt in een herhaling van het refrein wat ineens door een vrouw wordt gezongen en heel erg vertraagd is in tempo. Ik heb überhaupt niet vaak nummers gehoord waar zo’n heftige vertraging in zit, maar ik vind dat ‘Half Alive’ het perfect heeft toegepast. Vooral omdat het hele nummer klopt: de dynamische opbouw die steeds uitmondt in het banging refrein, maakt dat ik het nummer steeds opnieuw en opnieuw wil luisteren.

Om nog een kleine kritische noot te plaatsen: ik vind ook dat ze wel wat nummers hebben die tegenvallen, zoals ‘TIME 2’. Maar de nummers die ik wel goed vind, zijn weer zo fantastisch dat die voor mij die paar mindere nummers wel weer goed maken. Kortom, als je een artiest zoekt die super geschikt is om op te dansen en ook nog geweldige videoclips maakt: dit is ‘Half Alive’. Als je nou denkt: ‘I want you to move me’ met meer van deze content: stay tuned, want ik ga mijn scriptie schrijven over de intermedialiteit in hun videoclips!