Lizzo versus The Patriarchy

Lizzo Beter

Eindelijk is het zover: ik kan een Musicus van de Maand schrijven over Lizzo! Daar heb ik me toch een partij naar uitgekeken. De godin van body positivity krijgt eindelijk een stem bij ons Hucbald en ik voel me vereerd dat ik degene ben die deze mag vertolken.

Lizzo is niet te missen in de hedendaagse popscene. Met haar opzwepende feministische songs is geen enkele Spotify Wrapped veilig. Een kleine geschiedenis van de artiest: Lizzo is geboren in 1988 als Melissa Viviane Jefferson. Toen zij slechts negen jaar oud was, begon zij met het spelen van de dwarsfluit. Hoewel de klassieke muziek een liefde voor haar was, rapte ze ook. Haar vaardigheden als fluitiste bloeide toen zij Music Performance studeerde aan de University of Houston. Hoewel haar studie was gericht op klassieke muziek, bleef ze rappen en uiteindelijk stopte ze met haar studie. Ze was toch al aan het optreden, dus waarom zou ze nog een studie nodig hebben? Lizzo ging bij een prog-rock band en bleef optreden. 

Toen ze twintig was overleed haar vader. Hierdoor verliet ze de prog-rock band en verhuisde naar een vriend in Minneapolis. Al snel betrad ze de muziekscene van de stad en dit is waar ze haar eerste album in 2013 uitbracht, genaamd Lizzobangers. Enkele jaren later verwierf Lizzo bekendheid bij het wereldwijde publiek met haar album Cuz I Love You. Dit album bracht haar acht Grammy-nominaties, een Grammy voor Best Pop Solo Performance (“Juice”), Best Traditional R&B Performance (“Jerome”), en een Grammy voor Best Urban Contemporary Album. 

Vandaag werkt ze aan haar nieuwe album. In de zomer van 2021 bracht Lizzo de leadsingle van haar nieuwe album uit genaamd “Rumors” met Cardi B. In de nacht van 15 april (dat is echt net!) kwam de tweede single uit genaamd “About Damn Time.” Bij deze twee singles merk je een groot verschil op met de tracks van Cuz I Love You. Waar de ritmiek leidend was bij Cuz I Love You, zijn deze singles gericht op melodie en harmonie. Dit kan betekenen dat Lizzo in een nieuwe artistieke fase zit, maar het kan ook een slimme zet zijn om een nog groter publiek te trekken naar haar muziek. 

Wat het ook is, het is belangrijk dat Lizzo er is. Ze is trots op haar lichaam en huidskleur en wil iedereen meegeven hetzelfde te doen, en deze boodschap is ontzettend belangrijk. Waar vrouwen, en zeker vrouwen van kleur, geobjectiveerd, geslutshamed en gemarginaliseerd worden om hoe ze eruit zien of simpelweg omdat ze niet voldoen aan het westerse, suprematistische beeld van de witte, heteroseksuele man, neemt Lizzo het heft in eigen handen en staat haar mensje (en nee, geen mannetje). Ze raakt mensen met haar muziek. Lizzo heeft alleen al zoveel geholpen in mijn eigen proces om van mezelf en mijn lichaam te houden en ik ben een witte persoon. Dit alleen al getuigt van haar kracht.

Lizzo verdient niets anders dan lof. Daarom verdient ze het om uitgelicht te worden in deze editie van Musicus van de Maand.

nl_NL