Welzijnsrubriek

Wat we kunnen leren van buitenspelende kinderen

speeltuin

Nu de winter voorbij is, zien we steeds meer kinderen buitenspelen. Rennend met een bal, hoepelend, op fietsjes, touwtje springend; overal zijn weer blije gezichtjes te vinden. Buiten spelen tot de zon onder gaat is voor velen van ons een fijne herinnering aan onze kindertijd. Zonder jas naar buiten met vriendjes uit de buurt naar een pleintje, bijvoorbeeld. Het pleintje waar ik vroeger naar toe ging met vriendjes noemt iedereen “De Tovertuin”. Daar was een zandbak, een voetbalveldje, een schommel en een klimtoestel met glijbaan te vinden. Meer hadden we niet nodig om het leuk te hebben.  

Soms vergeten we dat we het leven niet zo serieus hoeven te nemen. Door studie, werk en andere verplichtingen die we erbij krijgen nu we volwassen aan het worden zijn vergeten we nog wel eens dat we af en toe alles even los mogen laten om te kunnen relaxen. Misschien kunnen we een voorbeeld nemen aan de kinderen die zodra de zon schijnt buiten gaan spelen.  

Blote voetenpad: 

Als er iets is wat ik je kan aanraden is het een blote voetenpad. Het is voor mij dé manier om het dagelijks leven even los te kunnen laten. Met blote voeten door de modder, (bijna) niks voelt lekkerder dan dat. Een blote voeten pad is bedoeld om al je zintuigen te prikkelen, je voelt, ruikt, ziet en hoort van alles wat er in de natuur gaande is.  

Mocht je je druk maken of je met vieze voeten naar huis gaat er is bij ieder blote voetenpad wel een kraantje te vinden om je voeten af te spoelen. Natuurlijk kun je zelf nog een handdoek meenemen om je voeten af te doen. Het belangrijkste voor een blote voetenpad is dat het een beetje lekker weer is, anders worden je voeten erg koud…  

En als je het nou echt te vies vindt om met je voeten door de modder te banjeren is er natuurlijk altijd nog de optie om buiten te gaan wandelen, dat helpt ook om het dagelijkse leven even los te laten.  

Picknicken: 

Roep je vrienden bij elkaar, of ga lekker alleen. Een picknick in de zon helpt je sowieso aan een goed gevoel. Neem lekkere hapjes mee, ga lekker in de keuken staan om iets te bakken (dat helpt ook al met ontspannen) of trakteer jezelf op iets lekkers uit de winkel.  

Kinderboerderij: 

Kinderboerderijen zijn voor iedereen toegankelijk. Geiten, kippen, cavia’s, konijnen, zwijnen en zo zijn er nog wel meer standaard boerderijdieren die je kunt tegenkomen op een kinderboerderij. Je kunt langs de dieren wandelen en in sommige gevallen met de dieren knuffelen. Op een vrije middag kun je je vermaken tussen de dieren en kinderboerderijen zijn in Nederland in bijna iedere stad te vinden. De kinderboerderij zou je kunnen combineren met een lekkere picknick.  

In het geval van slecht weer: 

De eerste drie activiteiten zijn vooral voor de dagen dat het lekker weer is buiten, toch hebben we dat geluk in ons kikkerlandje niet altijd. Op de regenachtige dagen is het net zo belangrijk om af en toe iets anders te doen dan de dagelijkse taken. We hebben er een handje van om direct naar onze schermen te grijpen om doelloos op social media te scrollen of een nieuwe serie te binge watchen. Toch zijn er nog andere opties om de dagelijkse sleur even los te laten. Er zijn verschillende kleurboeken voor volwassenen, diamond painting of schilderen op nummer doeken op de markt. Of denk eens aan een puzzelboekje, puzzels of Rubiks Cube. Dan doe je meteen wat hersengymnastiek. Mocht je het fijn vinden om met je handen bezig te zijn kun je altijd klei in huis halen en daarmee aan de slag gaan. Alles mag, je kleiproject mag zo realistisch of abstract als je zelf wil.

Het belangrijkste wat we kunnen leren van de kinderen die we weer buiten zien spelen: het maakt niet zo heel veel uit wat je doet of wat je hebt, als je het maar leuk hebt. Pak die hoepel er bij, ga touwtje springen, bewandel een blote voetenpad, spring eens een keer op de trampoline als je die hebt, ga skeeleren/fietsen/skateboarden, doe iets waarvan je weet dat jij er gelukkig van wordt. Laat de rest even los, dat komt morgen wel weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.