Welzijnsrubriek

Maakt op vakantie gaan echt gelukkig?

Fariel poseert met haar vriend voor het I Love Nice teken.

We kunnen weer op vakantie! De maatregelen zijn dusdanig versoepeld dat we weer prima het vliegtuig (of een milieuvriendelijker voertuig) kunnen pakken om te reizen naar die ene vakantiebestemming waar we al zolang naar toe wilden gaan. Of misschien heb je niet persé een voorkeur, zolang je maar “even weg” kunt gaan. Maar wat houdt “even weg” eigenlijk in en waarom willen we dat zo graag?

Om te beginnen heeft iedereen  bij de term “vakantie” een andere voorstelling. Zo staat het bij de één gelijk aan slenteren door de stad, terwijl de ander denkt aan piña coladas drinken op ‘t strand. Maar uiteindelijk gaan we allemaal met dezelfde intentie op reis: ontspanning. We willen “even weg” van de dagelijkse sleur en gewoon even… ontspannen. Herkenbaar? 

Ontspanning

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat op vakantie gaan vele voordelen heeft voor je mentale en emotionele gezondheid. In het dagelijks leven zijn we vooral aan het werk, of dat nou een baan, een studie, of iets anders is; we zijn constant bezig. Als je deze structuur niet regelmatig onderbreekt, loop je niet alleen het risico om de zaken die voor jou belangrijk en inspirerend zijn uit het oog te verliezen, maar ook om overspannen te raken.

Regelmatig ontspannen is dus belangrijk voor je gezondheid. And let’s be real… reizen = vakantie = ontspanning. Maar naast ontspanning bevordert reizen ook de aanmaak van het gelukshormoon endorfine, waardoor de cortisolspiegel (stresshormoon) daalt en je je relaxter en meer tevreden voelt. Ofwel gelukkiger! 

Volgens de Amerikaanse psycholoog Andrea Robinson van de American Psychological Association blijkt uit een Japans onderzoek dat zelfs driedaagse vakanties al zeer effectief zijn om stress te verminderen.1 Ze voegt toe dat Canadees onderzoek aantoont dat werkenden die regelmatig vakantiedagen opnemen, een betere algehele gezondheid hebben én meer tevreden zijn over hun leven, dan werkenden die dit niet doen.2

Thuisvakantie

Maar stel dat je nou echt niet je huis kan verlaten om wat voor reden dan ook. Dan maak je er een ‘staycation’ van! Een staycation is een thuisblijfvakantie, oftewel een vakantie-in-eigen-land. Het betekent dus niet dat je in je huis moet blijven, maar dat je in elk geval geen landsgrenzen overschrijdt. Een hotelletje in Rotterdam, een tiny house in Vlissingen, een camping in Limburg – een plek die jou een vakantiegevoel geeft.

En als je echt thuis in je huis moet blijven, dan kun je alsnog een vakantiegevoel creëren door vakantie situaties na te bootsen, zoals je favoriete vakantiegerecht namaken, cocktails shaken, barbecueën op het terras, een gezichtsmasker opdoen en rondlopen in je badjas. Anything that makes you feel happy!

Dus terug naar de titel van dit artikel: maakt op vakantie gaan echt gelukkig? Ja!


Voetnoten:

  1. Robinson, Andrea. “Four reasons to take a vacation: Four reasons to take a vacation this summer, according to science.” Psychopharmacology and Substance Abuse. Washington, juli 2017. https://www.apadivisions.org/division-28/publications/newsletters/psychopharmacology/2017/07/vacation
  2. Idem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.