Musicus van de Maand: Eloise

ELOISE_2020_film__253_1

Deze maand mag ik weer heel hard m’n best gaan doen om je te enthousiasmeren voor een naar mijn mening erg ondergewaardeerde artieste: Eloise. Na afgelopen dinsdag haar concert gezien te hebben wist ik het zeker, zij wordt de musicus van de maand. 

Eloise is een Britse singer-songwriter en haar muziek valt te omschrijven als een mix van jazz, soul, R&B en ook wel wat Lo-Fi aspecten. Haar debuut ep ‘This Thing Called Living’ bracht ze uit in 2019. Het is een viernummerige ep en bevat ook haar meest beluisterde nummer op Spotify ‘You, Dear’, één van mijn favoriete nummers. Het is een nummer met van die fijne jazzy akkoorden. Het voelt zomers en brengt me altijd in een goede stemming. 

Sinds haar eerste ep heeft Eloise haar eigen sound ontwikkeld. De nummers op haar, zoals ze het zelf noemt, ‘mini-album’ ‘Somewhere In-Between’, dat ze uitbracht in juni 2021, bevatten muzikaal gezien meer diepte. Het album is samenhangend, maar bevat ook afwisseling. Nummers als ‘Hungover’ en ‘Intertwined’, die wat meer uptempo zijn, worden bijvoorbeeld afgewisseld met het meer akoestische ‘Enough’, het meer Lo-Fi ‘Trick of the Moon’ en de zoete gitaarballad ‘Wanderlust’. Het album is geproduceerd door Bruno Major, wat je als je bekend met hem bent, duidelijk terug zult horen: de gitaarmelodieën, het gebruik van de R&B-achtige beats en de sfeer overall komen erg overeen.

Ook live is Eloise fantastisch, zo kan ik nu uit ervaring spreken. Afgelopen week plaatste ze al twee video’s op YouTube van live opgenomen versies van haar nummers ‘Hungover’ en ‘BAMO’, opgenomen in studio Angel. Voor mij was dat een voorproefje voor het concert van 10 mei. En dat concert was nog weer boven verwachting. Samen met een drummer en bassist en zichzelf begeleidend op piano of gitaar speelde ze haar volledige repertoire. Tussendoor vertelde ze over hoe ze op 18-jarige leeftijd dacht dat ze niks meer aan de wereld te vertellen had toen het even niet lukte om nummers te schrijven, over hoe nummers zo opeens haar hoofd binnen kunnen vliegen en over het vangen van een boodschap in een nummer van slechts 1:59 (wat het geval is bij ‘Trick of the Moon’), terwijl rond de drie minuten misschien de ‘norm’ is. 

Eloise werd al eens door Billie Eilish aangeraden aan haar fans, waardoor haar bekendheid wat groeide, maar ze verdient zeker meer waardering. Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen naar Eloise te luisteren! :))