Musicus van de maand: MGMT

Mgmt

De musicus van de maand is een band die eigenlijk als een grap is ontstaan. Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser ontmoeten elkaar aan de Wesleyan University in het eerste jaar en gaan samen jamsessies houden. Ze laten elkaar muziek horen die ze leuk vinden en ontwikkelen zich steeds verder tot een band. Als ze in 2002 naar het Bonnaroo festival gaan komt er een naam voor de band, The Management. Ze veranderen later hun naam, omdat er al een band bestaat met dezelfde naam. Het wordt MGMT, de juiste manier van uitspreken is dan ook M-G-M-T. Ze zijn een ondertussen bekende Amerikaanse psychedelische pop/rock band. Althans,  je kan niet echt een genre aan ze toeschrijven.Er zijn namelijk invloeden van veel verschillende genres te horen in hun muziek.

Ik leerde de band kennen door het nummer ‘Kids’, dat op het album ‘Oracular Spectacular’ staat. Heel toevallig is het dat ‘Kids’ op mijn verjaardag in 2008 is uitgebracht. Het is me niet helemaal duidelijk hoe ik het nummer ben tegengekomen, in Nederland heeft het namelijk nooit in de hitlijsten gestaan. Het nummer staat pas sinds 2016 in de TOP 2000 van Radio 2. Ondanks dat het niet overal in de hitlijsten kwam, kreeg het nummer in 2010 toch een nominatie voor een Grammy, maar verloor van ‘I Gotta Feeling’ van The Black Eyed Peas. 

Dan is er nog de videoclip, die vind ik zelf altijd erg interessant. Het begint met de quote “beware that, when fighting monsters, you yourself do not become a monster… for when you gaze long into the abyss. The abyss gazes also into you..”  die toegeschreven wordt aan Mark Twain, maar eigenlijk van Nietzsche is. Dan komt er een aftelscherm in beeld dat van vijf naar één gaat voordat het nummer begint. Er komt een kleuter in beeld die lachend in zijn box aan het spelen is, maar dan komen er monsters. De kleuter ziet om zich heen een wereld vol monsters die zijn moeder niet kan zien. Hij volgt ze en komt uiteindelijk bij de band uit. 

MGMT – Kids (Official HD Video) 

Na een pauze komt in 2018 het album ‘Little Dark Age’ uit, die veel positieve reacties krijgt. Eind 2020 krijgt de eerste single van het album, die gelijknamig is, een heropleving door een trend op Tik Tok. Het nummer wordt dan op Tik Tok voor verschillende dingen gebruikt, zoals de George Floyd beweging, films van verschillende genres, anime en het meest recent de raket bombardering op Kiev. De band is er zelf erg enthousiast over dat men dit nummer gebruikt en er een eigen draai aan geeft. Volgens hen geeft het een diepere betekenis aan de muziek.  Ook deze videoclip is erg bijzonder. Het lijkt heel anders dan wat MGMT normaal neerzet in de video’s die ze maken, het is zelfs erg gothic-achtig. 

MGMT – Little Dark Age (Video) – YouTube 

Dit zijn slechts twee van de vele fantastische nummers die MGMT heeft uitgebracht. Ik kan je zeker aanraden zelf op ontdekkingstocht te gaan om de muziek van MGMT beter te leren kennen. Ze staan ten slotte niet voor niets in de top 500 meest gestreamde artiesten van Spotify. Daarnaast is MGMT het perfecte voorbeeld dat je soms gewoon moet beginnen met muziek maken omdat je het leuk vindt en dat de rest dan vanzelf wel zal volgen.

nl_NL