Een haat/liefde brief aan festivals

Beste festival,

Het ligt niet aan jou maar aan mij. Maar waarom moet je het me nou altijd zo moeilijk maken. Natuurlijk zijn de sfeer, locatie en mensen belangrijke redenen om naar een festival te gaan, maar persoonlijk ga ik toch echt voornamelijk voor de line-up. Het is altijd zo spannend wanneer de artiesten en bands bekend worden gemaakt. Wordt het Pinkpop, Rock Werchter, Down The Rabbit Hole of Best Kept Secret dit jaar? Of toch Lowla….. oh nee…. Al uitverkocht.

Anyway, het is zo gaaf om te zien dat zo veel bands die ik vet vind naar één festival komen, maar daar zit een bitter smaakje aan waar je later pas achter komt. Want wat je van tevoren nog niet hebt bedacht is dat hoe meer artiesten je leuk vind op één festival, hoe groter de kans is dat ze tegelijkertijd worden geprogrammeerd en je dus een keuze moet maken. In 2019 was ik naar Pinkpop. Ik keek al een hele tijd uit dat ik daar Nothing But Thieves kon gaan zien. Voordat het tijdschema bekend was gemaakt had ik ook zin om te gaan kijken bij Noel Gallagher’s High Flying Birds. Pas een paar dagen voor dat ik heerlijk op het festival zou rondlopen met de zon in mijn gezicht en een veel te duur biertje in mijn hand, zag ik dat die vrij kort na elkaar speelden. Hoewel dit niet direct als een groot probleem klinkt, was het dat wel. Het ding was dus dat het 2 verschillende podia waren en ik wilde graag vooraan staan bij Nothing But Thieves. Uit ervaring wist ik dat ik er op tijd bij moest zijn om een goede plek te kunnen bemachtigen en ik moest dus prioriteiten gaan stellen. Dit kwam er uiteindelijk op neer dat ik niet naar Noel Gallagher ben gegaan en in de plaats daarvan heb ik een uur bij The Script staan kijken. Leuk, maar ik had sinds 2014 niet meer naar ze geluisterd en het was ook niet echt waar ik op dat moment zin in had. Gelukkig werd ik daarna getroost door een ijzersterke performance van Nothing But Thieves die ik kon zien van een relatief goede plek.

De aankomende editie zal hetzelfde probleem met zich mee brengen, maar dit keer moet ik 100% een keuze maken aangezien, grappig genoeg alweer, Nothing But Thieves tegelijkertijd met Parcels is gepland. Twee bands waar ik ongelofelijk veel naar luister en dus moet kiezen. Gelukkig wordt dit dilemma makkelijker gemaakt door het feit dat Parcels ook op Rock Werchter spelen. Echter, daar moet ik mijn weekend beginnen met een keuze. De twee bands die tegelijkertijd het festival openen, Gang of Youths en The Dead South, vind ik allebei fantastisch wat het een interessant begin van een festival maakt. Hoe vervelend ik dit ook kan vinden is het natuurlijk wel echt een luxe probleem. Het is een probleem waar ik eigenlijk wel van hou. Het betekent namelijk dat ik überhaupt de mogelijkheid heb om zo veel muziek die ik leuk vind live kan zien, zelfs als ik soms moet beslissen wat ik leuker vind. Het is een probleem waar ik over zal blijven zeuren, maar al te graag me leef.

Liefs,
Noah

nl_NL