Musicus van de maand: Lykke li

Download

Misschien herken je haar naam nog van dé hit van 2011, I Follow Rivers. De Zweedse artiest Lykke Li werd twaalf jaar geleden ineens behoorlijk bekend. Nadat de cover van de Belgische band Triggerfinger ook op nummer één stond op de hitlijsten, was I Follow Rivers niet meer uit ons geheugen te wissen. Maar in mijn ogen is Lykke Li alles behalve een one hit wonder en als je haar zelf een beetje hebt gevolgd ben je het vast met me eens.

Haar carrière als singer-songwriter begon met het EP Little Bit in 2007, waarvan het eerste nummer met dezelfde naam een klein hitje werd. De EP introduceert gelijk wat door haar hele carrière de sterkste punten van Lykke Li zijn; interessante, poëtische songteksten en bijzonder goed gemixte elektronische muziek in een Electro Dance-Pop stijl. De muziek op haar EP en eerste album Youth Novels klinkt nog erg jeugdig, bijna etherisch en haar stem klinkt alsof je naar een boselfje luistert.

–          Een must listen: Little Bit

Haar tweede album Wounded Rhymes is zeker haar bekendste album, vooral omdat hier I Follow Rivers op staat. Dit album neemt wel een veel serieuzere toon aan, de thema’s worden donkerder en seksualiteit komt meer naar boven in de songteksten, iets wat hierna nog veel gebruikelijker wordt in haar muziek. Ook komt haar stem dieper uit en zijn sommige nummers compleet akoestisch en simpel qua instrumentatie, zonder de bekende elektronische beats. Haar derde album I Never Learn gaat verder op deze ontwikkelingen, met een nog serieuzere toon en bij bijna alle nummers een volledige band. Dit album leunt meer richting de Indie Pop en voelt aan als een geheel waar je makkelijk het thema uithaalt: een break up.

–          Een must listen: Get Some

Dan komen we aan bij wat als het aan mij ligt haar best album is, So Sad So Sexy. De titel zegt eigenlijk al alles wat er gezegd moet worden, het album combineert twee gevoelens die niet vaak samen besproken worden maar zeker wel tegelijkertijd op kunnen komen bij de mens. Door het album heen word je meegenomen in een relatie die zal falen en door break-up seks in stand wordt gehouden. Eerst zijn de nummers spannend en sensueel maar steeds meer hoor je het verdriet van wat gaat komen in de muziek waarna, aan het einde, acceptatie. Alles wat Lykke Li het beste doet klinkt voor mij in dit album. Elektronische en goed geproduceerde muziek, poëtische tekst en seksualiteit. Veel elementen van eerdere werken komen terug, zoals de hogere stem en de Electro Dance-Pop, maar ook de volwassenheid van de twee albums ervoor, met zijn donkere thema’s en serieuze tekst.

–          Must listens, Deep End en Jaquars In The AirHierna bracht ze in 2022 haar vijfde album EYEYE uit, wat helaas een stuk minder goed ontvangen is dan haar eerdere werken (om heel eerlijk te zijn boeide het mij ook weinig). Lykke Li is een artiest waar zo veel meer uit te halen is dan de meeste mensen denken en So Sad So Sexy is een fantastisch album waar je echt een keertje naar moet luisteren. Doe dat als je een keer niet zo lekker in je vel zit en weet dat verdriet en sexy zijn altijd samen kunnen gaan.

nl_NL