De muziekmaand van Matti

oasis heathen chemistry

De lente is eindelijk weer aangebroken en in de aanloop daarnaartoe is er vrijwel geen moment geweest dat ik geen muziek geluisterd heb. De afgelopen maand heb ik mij beziggehouden met een ruim aanbod aan verschillende muziekgenres en -stijlen, en mijn “Op Herhaling”-playlist liegt hier niet om.
Over het algemeen is mijn muzieksmaak vrij breed en specifiek wat genres betreft. Ik heb ooit een periode gehad dat ik al mijn gelikete nummers graag wou sorteren op genre, maar kwam er al gauw achter dat dit een eindeloze zaak is. Niet alleen door mijn hoeveelheid gelikete nummers, maar ook door het aantal (sub)genres die ik tegenkwam. Desalniettemin zijn er een aantal playlists die ik graag en soms ook onbewust vaak aanzet. Vaak omdat ik in die specifieke muziek blijf hangen, maar vaak ook omdat ik als het ware playlists klaar heb staan voor bepaalde moods die ik heb, of om mij in een bepaalde mood te krijgen.

PLAYLIST PICKS

Britpop
Mijn Britpop playlist zou zomaar mijn meest beluisterde kunnen zijn. In het begin bestond deze playlist uit 90% nummers van Oasis, maar inmiddels zijn er ook wat mooie nummers van bands als Suede, Supergrass, en Blur die er bovenuit pieken. Hier is mijn top 3:

1. D’you Know What I Mean – Oasis
2. The Shock of the Lightning – Oasis
3. St. Petersburg – Supergrass

Vechten 🥊
Wees gerust. Deze playlist is niet gemaakt om mij in een gewelddadige mood te krijgen, maar puur om mij mentaal voor te bereiden op kickboks training. De helft van de nummers die hierin staan heb ik ontdekt op MMA gala’s – als opkomstliedjes – of van insta stories van bepaalde (kick)boxers die ik volg. De playlist bestaat voornamelijk uit Hip Hop, maar bevat ook metal, hardcore, drill en post-punk. Hier is mijn top 3:

1. Never Fight A Man With A Perm – IDLES
2. Bazmande – Toomaj, Afrasiab
3. The Way Of Vikings – Amon Amarth

Fun Fact: als ik ooit een keer een kickboks debuut zou maken, dan wil ik nummer 1 als opkomstliedje horen.

Zangles
Deze playlist heeft maar één functie: het bijhouden van alle nummers die ik als huiswerk meekrijg voor zangles. Grofweg de helft van deze nummers zijn mijn eigen inbreng en de andere helft zijn nummers die ik meekreeg van mijn zanglerares. Hier mijn top 3:

1. Her Town Too – James Taylor & JD Southern
2. Your Song – (Sir) Elton John
3. Lucky Man – The Verve

Hardcore
Yup. Zo controversieel als het klinkt luister ik graag – heel graag zelfs – hardcore. Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar zodra die snelle hardcore beat in zo’n nummer inzet krijg ik gewoon spontaan kippenvel en wil ik het liefst helemaal losgaan en meedansen (hakken). Deze playlist kwam ook heel goed van pas toen ik mij mentaal voor wou bereiden op het legendarische hardcore-evenement Thunderdome. Zie hier mijn top 3:

1. Trip to Holland – Dr. Peacock & Partyraiser
2. Vive La Volta (Sefa Remix) – Dr. Peacock & Sefa
3. The Deadfaced dimension – Angerfist & Nolz

ALBUM PICKS
The Stone Roses – The Stone Roses
The Stone Roses is samen met The La’s een van de bands die van belang is geweest voor het ontstaan van een van mijn favoriete genres: Britpop. Gek genoeg hebben The Stone Roses maar twee albums uitgebracht, waarvan deze de eerste en meest succesvolle was. Ik ben daarom ook zeer blij dat ik dit album als LP voor mijn verjaardag gekregen heb. Zie hier mijn top 3:

1. I Wanna Be Adored
2. Made of Stone
3. She Bangs The Drums

Edgar Card Sampler – Death in Vegas
Death in Vegas vind ik een interessante band, omdat zij geen voor de hand liggende muziek maken. Hun muziek klinkt over het algemeen als een hoop bij elkaar gemixte instrumenten, en dat maakt het zo top, want je kan hun muziek daardoor eigenlijk nooit onder één specifieke genre gooien. Wat ik ook erg nice vind is dat ze schijnbaar wel eens artiesten buiten de band om uitgenodigd hebben om nummers mee te schrijven, zoals het geval is bij het nummer Scorpio Rising, waar Liam Gallagher van Oasis de tekst zingt. Hier mijn top 3:

1. Scorpio Rising
2. Hands Around My Throat
3. Help yourself

Heathen Chemistry – Oasis
Mijn muziekmaand zou niet compleet zijn zonder een album van Oasis. Dit specifieke album heeft denk ik wel een speciaal plekje in mijn hart, omdat er een paar nummers tussen zitten die ik buitengewoon mooi en origineel vind. Sterker nog: dit album bevat het eerste nummer die ik ooit van Oasis ontdekt heb, waardoor ik helemaal in hun muziek gezogen werd. Dat nummer staat uiteraard bovenaan in mijn top 3:

1. Stop Crying Your Heart Out
2. Little By Little
3. Songbird