De muziekmaand van Twan

Twan's Muziekmaand

Allereerst moet ik vooropstellen dat ik helemaal niet veel muziek luister. En zelfs als ik dan muziek luister is het vaak dezelfde muziek. Wat wel bijzonder is om te vermelden is dat ik vaak alleen klassieke muziek luister. Laten we snel gaan kijken naar wat ik zoal geluisterd heb!

1. Album picks

Bij klassieke muziek is het concept van een album niet zo gek veel anders dan het concept van een album voor de popmuziek. Echter is bij klassieke muziek een album niet per se als een album gecomponeerd, terwijl dat bij pop wel het geval is. Als ik dan toch een keuze moet maken voor een ‘album’, kies ik voor het album Brahms symphonies 3 & 4 door Herbert Blomstedt en het Gewandhausorchester uit Leipzig, simpelweg omdat dit het album is geweest waarmee ik Brahms 4 pas goed heb leren kennen.

Een ander noemenswaardig album is het album van de volledige preludes van Debussy (boek 1 en 2) uitgevoerd door Pierre-Laurent Aimard. Ook hier is het het album geweest dat me kennis heeft laten maken met de preludes van Debussy. Ik switch niet graag van opnames, omdat je gehecht raakt aan een bepaalde opname, en de magie gaat dan verloren als je een opname pakt die weer een totaal ander tempo heeft.

Als slagwerker is het natuurlijk onontkomelijk om ook een marimba album op te nemen in mijn top 3 album picks. Het gaat hier om het album True Colours van Bogdan Bacanu, een gerenommeerde slagwerker. Met name het Concerto for Marimba and Strings van Emmanuel Séjourné is bij mij een favoriet. Deze hedendaagse muziek leunt hevig op de klankwereld van Rachmaninoff, mijn lievelingscomponist.

2. Topartiesten

Deze keuze is snel gemaakt:

1. Lucas en Arthur Jussen: dit virtuoze duo blijft niet alleen maar in het eeuwenoude klassieke repertoire steken, maar durft zelfs de uitdaging aan om een gloednieuw werk van mede-landgenoot Joey Roukens te spelen.

2. Daniil Trifonov is daarnaast ook een favoriet van mij. Zijn Rachmaninoff interpretaties zijn voor mij onovertroffen.

3. Normaal ben ik niet zo van de blokfluitmuziek, maar Lucie Horsch heeft iets waardoor me de muziek me erg aanspreekt. De vaak onconventionele en originele repertoirekeus maakt haar voor mij ook een topartiest.

3. On repeat

Aangezien er bij mij niet heel vaak iets op repeat staat ga ik toch een keuze maken.

On repeat staat voor mij de Vierde van Brahms, de Achtste van Bruckner en de Preludes van Debussy. Stuk voor stuk werken die me mateloos interesseren. Ik hoor telkens weer nieuwe dingen.

nl_NL