Musicus van de maand

The Smile

‘The Smile? Wie zijn dat?’ vroeg mijn moeder toen ik met een grote grijns de woonkamer in kwam gelopen. ‘Zeg je Radiohead dan zeg je The Smile, en volgend jaar komen ze naar Nederland in de Afas spelen!’ zeg ik. Afijn, een week later zat ik hardop te vloeken in de trein. Een wachtrij waar maar geen eind aan kwam en binnen vijf minuten uitverkocht. Voor de lol kijk ik even of er in België wel nog tickets beschikbaar zijn, en tot mijn grote verbazing is dat nog niet uitverkocht. Lang verhaal kort, ik ga volgend jaar naar België om de band in levende lijve te bewonderen. 

Gooi post-punk, progressive rock, Afrobeat en elektronische muziek in een blender met een flinke snuf Radiohead invloeden en daar heb je The Smile. Hun naam hebben ze te danken aan een gedicht van Ted Hughes. The Smile is een Engelse band bestaande uit twee leden van de legendarische band Radiohead, Thom Yorke en Jonny Greenwood. Drummer Tom Skinner (van de jazzband Sons Of Kemet) maakt het trio compleet. Een zooitje ongeregeld dus, wat ook nogal ongeregelde muziek maakt. 

Hun debuut maakten ze in een livestream van het Glastonbury Festival in 2021. Daarna gaf de band begin 2022 drie shows voor ‘echt publiek’ en veroverden ze het hart van elke doorgewinterde Radiohead-fan. Met hun debuutplaat, A Light for Attracting Attention, die de band vorig jaar mei uitbracht, word je flink heen en weer geslingerd. Het gaat van melancholische jazz naar het steverige beukwerk en dat is net wat de plaat zo vet maakt. Tom Skinner is zeker niet verlegen als het gaat om polyritmes, Jonny Greenwood laat zijn bekende stijl van fingerpicking horen en Thom Yorke maakt het geheel af met zijn engelachtige kopstem. Niet voor niets kreeg het album van Pitchfork een 8,6. Begin dit jaar gaven ze een Tiny Desk Concert, wat ook zeker het kijken waard is (vooral vanwege Thom Yorke’s outfit). 26 januari komt hun tweede plaat, Wall of Eyes, uit. De eerste single is al gereleased en die belooft veel goeds.

The Smile, glimlachen doen ze niet maar spelen kunnen ze zeker. Voor wie ze live wil zien: er zijn nog tickets beschikbaar voor de show in België, maar je kunt ook de goden van Ticketswap aanbidden voor een plekje in de Afas.

nl_NL