Waarom je planten beter groeien door Drum and Bass

Ontwerp Zonder Titel (4)

Planten in leven houden: zelfs voor mensen met de groenste vingers soms nog best een dingetje. Ze hebben genoeg water, zon en ruimte nodig om goed te kunnen groeien, net als mensen. Maar wist je dat je je planten nog een boost kunt geven door muziek aan te zetten? Er is hier de afgelopen jaren veel onderzoek naar gedaan en er is een hoop discussie gaande als het gaat om planten in combinatie met muziek. Neem als voorbeeld wijnboer Bas die klassieke muziek aanzet voor zijn druiven. Sindsdien is zijn oogst aanzienlijk omhoog gegaan, maar de positieve effecten van muziek op de druiven zijn nog niet wetenschappelijk bewezen.

 

Maar op welke muziek gaan je planten dan het best? Daar zijn de meningen over verdeeld maar algemeen bekend is dat je groene maten van trillingen houden. Dit omdat de trillingen een tropisch oerwoud nabootsen met wind en regen (en Freek Vonk die er doorheen banjert). Door de nabootsing van wind ontwikkelen planten sterkere wortels, ze moeten immers sterker in de grond staan. En ‘in het wild’ krijgen planten niet in één keer een sloot water met een gieter maar krijgt de plant een flinke regenbui. De trillingen van muziek bootsen deze tropische regenbui na waardoor je plant zich helemaal thuis voelt. 

Muziek met de meeste trillingen betekent muziek met een goede baslijn. En laat dat nou net elektronische muziek zijn. Spotify heeft zelfs een speciale playlist met elektronische muziek voor planten en zo zijn er nog veel meer. Sommige onderzoekers zeggen dat juist klassieke muziek of jazz een goed genre zou zijn voor je planten, en anderen beweren weer dat het gaat om de specifieke frequenties die je door je speakers heen knalt. 

 

Er is zelfs een compleet album gemaakt speciaal voor planten. Mother Earth’s Plantasia  (1976) van Mort Garson is een ode aan planten. De muziek op de elektronische plaat is speciaal voor planten gecomponeerd, hij heeft met name een Moog synthesizer gebruikt. Het album werd eerst aan alle klanten meegegeven die in een winkel (Mother Earth in Los Angeles) een plant kochten. In het begin was de plaat matig populair maar tegenwoordig weet Garson steeds meer zielen te winnen met zijn muziek. Let wel op: net als jij hebben je planten soms ook een prikkelarm momentje nodig dus zet niet constant hardcore punk voor ze aan, daar kunnen ze zelfs dood van gaan. 

 

Afsluitend is dit niet alleen een welzijnscolumn voor je planten maar ook voor jezelf. Het is namelijk bewezen dat planten een positief effect hebben op je welzijn, concentratie en productiviteit. Dus doe jezelf een plezier – fiets vandaag nog naar de Intratuin, koop een plant en zet een lekkere playlist aan.

nl_NL