Over de studie

De bachelor Muziekwetenschap is een driejarige opleiding aan de Universiteit Utrecht die zich vooral richt op de westerse muziekcultuur; zowel de historische kant als muziek en media. Alle leden van Hucbald zijn Muziekwetenschapstudenten/-alumni of hebben enkele vakken van de opleiding Muziekwetenschap gevolgd.

In je eerste jaar bestudeer je de geschiedenis van de westerse muziek. De muziektheorie komt in zijn geheel aan bod. Dit begint met leren noten lezen en eindigt met het maken van een complete vormanalyse van een symfonie. Daarnaast leg je een sterke basis aan academische vaardigheden.
Om muziekwetenschap te studeren is het niet vereist om al noten te kunnen lezen, maar het is zeker een voordeel. Lees hier meer informatie voor eerstejaars.

Vanaf je tweede jaar kies je een verdiepingspakket. Dit is ofwel ‘Historische muziekwetenschap’ ofwel ‘Muziek en media’. Historische muziekwetenschap richt zich op de westerse muziekcultuur van ongeveer de 10e tot en met de 20ste eeuw. Ook oudere muziekvormen zoals de klassieke Griekse verhoudingen worden besproken. De Nederlandse muziekcultuur, oude muziek en postkoloniale muziek zijn prominent aanwezig in de studie. Ook een verdieping in muziekanalyse is een onderdeel van dit pakket.
Bij Muziek en media leer je muziek in verband te brengen met media en culturele stromingen. Het tijdvak waarin dit gebeurt is vooral de 20e en 21e eeuw, maar ook eerdere vormen van media komen kort aan bod. In dit pakket ga je met veel diepgang in op filmmuziek, andere schermmedia, subculturen en spel en uitvoering.

In je derde jaar heb je de ruimte om je te gaan profileren. Je kunt een minor gaan doen bij geesteswetenschappen, maar ook daarbuiten. Je kunt ook beginnen aan een stage of een paar vakken gaan volgen in het buitenland. Ook heb je de optie losse vakken te volgen aan de universiteit, zoals enkele vakken uit het andere verdiepingspakket. Het is gebruikelijk vakken in de profileringsruimte in je tweede of derde jaar te volgen, maar hier ben je niet toe beperkt.
Als je nominaal loopt (alle cursussen in 1 keer halen) ga je dit jaar ook je bachelor afronden. Eerst volg je de onderzoeksseminar waarin je de voorbereidingen treft voor het schrijven van je eindwerkstuk (scriptie). Lees hier meer over het afstudeertraject.

Daarna heb je de keuze verder te gaan met een master of direct aan het werk te gaan in het brede werkveld van een muziekwetenschapper, namelijk het veelzijdige culturele veld. Denk aan functies bij radio- of televisiestations, ensembles of concertgebouwen, onderwijsfuncties en festivalorganisatie, maar ervaring leert ook dat Muziekwetenschap-alumni zeer uiteenlopende carrières maken. Klik hier voor meer informatie over de Career Services van de UU.

In je eerste jaar krijg je een peercoach toegewezen. De peercoach helpt je bij je studieplanning en is er voor algemene vragen over je opleiding.
Naast je tutor heb je in je eerste jaar een studentmentor die ervoor zorgt dat jij je samen met je mentorgroep snel thuis voelt bij de opleiding en in Utrecht. Bij hen kun je terecht met vragen over je huiswerk en waar de goedkoopste restaurants zijn in de binnenstad.
Voor vragen over vrijstellingen en studiebeperkingen kun je bij je peercoach of studieadviseur terecht. Zij hebben een goed overzicht van de opleiding en alle mogelijkheden binnen de opleiding. Ook kunnen zij je helpen bij zaken als een dyslexieverklaring. Lees hier meer over begeleiding tijdens je studie.
Als je het antwoord op je vragen niet kunt vinden op de website van de UU of bij één van de medewerkers kun je altijd terecht bij Hucbald, aangezien iedereen hier op een zeker moment met dezelfde vragen heeft gezeten.

nl_NL