Sitecolumn #9

Deze maandag nemen we een stap van ongeveer een half jaar terug in de tijd (28 oktober 2014). De columnist van deze week is getroffen door een ernstig geval van de allesoverheersende griep of door acute oververmoeidheid.

I remember it well, taxied out of a storm to watch you perform and my ships were sailing – Damien Rice, I Remember

Dat zal voor mij de komende tijd nog niet gebeuren, want ik was een van de vele pechvogels die geen kaartje kon krijgen voor zijn concert van 27 oktober in Carré. Het zou voor mij veel betekend hebben om daar wel bij aanwezig te zijn.

Vorig jaar heb ik Damien Rice pas echt ontdekt. Ondanks dat ik “9 Crimes” (zijn bekendste liedje, gebruikt in o.a. Shrek 3) al lang ken. In een paar weken ben ik vorig jaar gaan houden van zijn liedjes. Dit kwam door de liveopname van hem op het Best Kept Secret Festival 2013 – een van de weinige optredens van Rice in Europa van de laatste jaren.

Damien Rice schrijft ongelofelijk mooie liedjes en deze zijn live nog indrukwekkender dan op de albums. De kracht van deze liedjes zit in een kleine bezetting en een langzame opbouw tot een hoogtepunt. Daarnaast is hij het zeker waard om live te zien, omdat hij na zijn tweede album acht jaar heeft gewacht om een nieuw album uit te brengen en heeft gewacht om weer in de spotlights te treden. Want ondanks vele kleine projecten in de afgelopen jaren (volgens Wikipedia) leek hij verdwenen te zijn.

Een hele troost voor deze fan is dat ik in ieder geval zijn nieuwe album kan kopen en luisteren. Die taxi naar zijn concert moet dus nog even op zich laten wachten. Wie weet wanneer hij weer naar Nederland komt? Misschien zie ik hem pas over de volgende acht jaar een keer live.

P.S. Een hele troost voor mij was om het hele concert terug te kunnen kijken. Zeker het einde gaf me behoorlijk veel kippenvel. Dit is de link naar het opgenomen concert in Carré: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2014/november/Kijk-terug–Damien-Rice-in-Carr—video-.html

nl_NL