Reisverslag

Weekendje weg: Düsseldorf!

Hucbald in Düsseldorf

Vrijdag 29 januari verschenen er een stuk of 20 loslopende Hucbaldianen bij de Broodzaak op Utrecht Centraal. Zij stapten in de trein om een weekendje lekker te genieten, ontspannen en bieren te drinken in…. Düsseldorf!

Iedereen had net een periode van tentamens en deadlines achter de rug en was verheugd om een weekendje weg te gaan. Na enkele uren in de trein te hebben gespendeerd, kwamen wij aan in Düsseldorf. Een korte wandeling bracht ons bij het hostel dat ons onderdak zou bieden voor de komende twee nachten. Nadat wij heerlijk hadden gegeten  in een pittoresk restaurantje en de eerste Altbiertjes achter de kiezen hadden, vervolgden wij onze weg naar de binnenstad. Eenmaal daar bleek dat de Düsseldorfers wel van een (carnavals) feestje houden. De straten waren vol met publiek, jong en oud, dat zichtbaar genoot van het lokale Altbier.
Na enig geduld hadden ook wij het geluk dat we een mooie plek konden krijgen in een gezellige Brauerei. Barman Udo zorgde ervoor dat onze glazen nooit leeg waren. Een tip voor wie nog eens naar Düsseldorf gaat om Altjes te verorberen: je moet het bier alleen drinken en er vooral niet aan ruiken. Dan lijkt het net of jouw heerlijke biertje is veranderd in een riool.

De rest van de avond/nacht spendeerden wij voornamelijk in een sketchy shotjesbar. Hier hebben we genoten van shotjes met exotische namen als Pussy Kiss, Orgasmus en Queen. Dat was smullen geblazen. Na een zoektocht eindigden wij in een fijne kroeg met meer muziekwetenschappelijk  verantwoorde rockmuziek . De avond werd geheel in stijl afgesloten met een versnapering naar keuze in meneer Macdonald. Hier ontstond een levendige discussie over de kwaliteit van de Big Mac menu’s, visburgers en over de mogelijkheid om een McFlurry te eten na het reeds verorberd hebben van shotjes met de naam Pussy Kiss. (BAH!)

De bedden van het City Hostel bleken heerlijk te liggen en ook het ontbijt bleek zeer de moeite waard. Toen iedereen weer een beetje was opgepoetst was de volgende activiteit die ons te wachten stond een stadswandeling.  Deze tour was uitstekend voorbereid en men was aangenaam verrast door al het moois wat Düsseldorf te bieden heeft. Helaas gooide Het Weer roet in het eten en waren wij na slechts een deel van de wandeling te hebben volbracht medium natgeregend. En wat doet een Hucbaldiaan als hij of zij is natgeregend is in Düsseldorf? Curryworst vreten! Nadat menig buik was rondgegeten, vervolgden wij onze weg naar de binnenstad. Hier heb ik zelf heb eerst genoten van een wat karige panini. De rest van de middag vermaakten Vera en ik ons in een marginale Bäckerei en in Galaria Kaufhaus waar ze hilarische parfumstrookjes hadden met de tekst ‘Ihr Duft’(vrij vertaald: Uw Scheet).

Voor het avondeten verplaatsten wij ons naar een authentiek establisement waar wij genoten van bockworsten, schnitzels of gewoon een bak pasta. Eenmaal weer in het hostel maakten wij onszelf mooi voor een concert in de Tonhalle. Bij aankomst (en na enige moeilijkheden bij het vinden van de daadwerkelijke ingang) bleek dat het vrij rustig was in deze concertzaal. Bij aanvang van het concert bleek waarom: op het programma stond (onder andere) zogenaamde ‘pling plong’ muziek. Of het mooi was, daar verschilden de meningen over. Ik vond het zelf in ieder geval interessant, horizonverbredend en geestverruimend.

Na onze ervaring in de Tonhalle startte onze zoektocht naar een karaokebar. Meerdere malen bleek dat het fenomeen karaokebar uitermate populair is in Düsseldorf en dat deze ook vroeg op de avond reeds vol zitten met aangeschoten toeristen. Uiteindelijk belandden wij toch weer in de shotjesbar. Het diverse publiek in de shotjesbar was deze avond opvallend: van kortpittige vrouwtjes tot stinkende punkers. Desalniettemin stond de lijst met chemische alcoholhoudende dranken weer garant voor een hoop pret, zo ook het goedkope bier wat in grote pullen kon worden besteld.

Het empirisch onderzoek van het Düsseldorfse uitgaansleven belandde in een crisis toen bleek dat er geen uitgaansgelegenheid bestond waar wel vieze dansmuziek werd gedraaid maar geen dames in weinig verhullende kleding op de bar stonden te dansen. Deze crisis eindigde in een schisma van de groep en ik belandde zelf wederom in de rockkroeg. De avond werd wederom afgesloten met een hamburger, ditmaal een exemplaar van de Burger King (een Big Mac Menu is toch lekkerder).  Ik heb mij laten vertellen dat een groep Hucbaldianen zich nog goed heeft kunnen vermaken bij de vunzige muziek van de Kuhstalle.

Een kleine consternatie ontstond toen wij bijna bij het hostel waren wedergekeerd: Olaf dacht dat hij zijn tas in de shotjesbar had laten staan. Na enige tijd stil te hebben gestaan bleek dat hij helemaal geen tas mee had genomen naar het concert. Eind goed al goed!!!!!

Zondagochtend was het tijd om onze tassen te pakken en het hostel te verlaten. We brachten een bezoek aan het filmmuseum met vele interactieve leukigheden. Hierna heb ik zelf, na anderhalf uur wachten, ontzettend genoten van een uitgebreide lunch met een Schitzel jäger art en een mega apfelschorle. Het K20 museum heeft ons die middag weten te boeien met moderne kunst, al waren de meningen over de tijdelijke collectie van Agnes Martin verdeelt. Hierna stapten wij in de trein, op naar ons Nederlandje. Het was een super vet leuk weekend met veel pret en gezelligheid!