Koorproject 2016

Op 4 mei geeft Studievereniging Hucbald, de studievereniging voor studenten muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, een herdenkingsconcert in de Jacobikerk. Aansluitend aan de Dodenherdenking voert het gelegenheidskoor en -orkest onder leiding van Gerrit Maas het Messa da Requiem van Giuseppe Verdi uit. De entree is gratis, na afloop wordt een collecte gehouden.

Het herdenkingsconcert is het klinkende resultaat van het Koorproject, dat in januari van start ging. Het gelegenheidskoor en -orkest bestaat voornamelijk uit studenten uit alle disciplines en telt circa 150 man. Het project onderscheidt zich door zijn toegankelijkheid: deelname vereist voor koorleden geen ervaring met koorzang en vormt daarmee voor veel deelnemers een eerste kennismaking met het zingen van een groot oratorium. Om deze toegankelijkheid ook te waarborgen voor het publiek, is ervoor gekozen om geen entree te heffen. Om de kosten te dekken, wordt er na afloop een collecte gehouden.

Voorheen voerde Studievereniging Hucbald de requiems van Saint-Saëns (2015), Duruflé (2014), Mozart (2013), Fauré (2010 & 2012) en Cherubini (2011) uit in de Willibrordkerk. Dit jaar is er vanwege het vijftiende lustrum van de studievereniging voor gekozen om een grootser requiem uit te voeren, namelijk het Messa da Requiem van Verdi. Omdat dit werk een groot koor en orkest vereist is ervoor gekozen om uit te wijken naar de Jacobikerk. Met zijn krachtige uitingen van emoties, meeslepende melodieën, dramatische contrasten en verstilde, ontroerde ingetogenheid, vormt het werk één van de hoogtepunten uit het oeuvre van de Italiaanse componist. De solistenpartijen worden vertolkt door Irma ten Brinke (sopraan), Elsbeth Gerritsen (mezzo-sopraan), Erik Janse (tenor) en Michiel Meijer (bas).

De deuren openen direct na de Dodenherdenking om 20.15 uur. De Jacobikerk bevindt zich op loopafstand van het Domplein.

Wat?: Herdenkingsconcert van Studievereniging Hucbald: Messa da Requiem – Verdi o.l.v. Gerrit Maas

Datum: woensdag 4 mei, 21:00 uur

Locatie: Jacobikerk, Sint Jacobsstraat 171, Utrecht

Entree: gratis, collecte achteraf