Reisverslag

Studiereis Madrid

Hucbald in Madrid
“Enjoying life… Behind enemy lines…”

De Hucbaldianen die mij een beetje kennen zullen de gedachte achter deze titel meteen snappen. Als diehard-Barcelonafan was het voor mij toch even goed nadenken voordat ik mij opgaf voor de studiereis naar Madrid. Uiteindelijk heb ik voor niks nachten wakker gelegen ‘cause man did I have a good time! 

Hoewel de ogen al veel eerder geopend waren, of bij een enkeling niet eens gesloten werden, begon de reis-spanning pas echt rond een uur of half tien van afgelopen 16 april: de aankomst in de Spaanse hoofdstad. Na een korte trip met de metro en het marcheren door wat smalle straatjes van Madrid kwamen we aan bij het hostel: Mad4You. Beetje jammer dat we niet meteen konden inchecken, maar it’s all good, we zijn op vakantie en de zon schijnt! Nog niet echt, maar onder het mom van fake it ‘till you make it gaat de zonnebril toch op. En daar ging team Hucbald, een beetje moe, maar klaar voor de stadswandeling. We kwamen langs verschillende trekpleisters van Madrid zoals de Puerta del Sol; het midden van Spanje, Chocolatería San Ginés; the place to be voor uw churros, en El Real; het operagebouw van Madrid waar wij later die week nog vele uren door zouden brengen… Inmiddels was het zo hard gaan regenen dat het eerste (verwarmde) terrasje een feit was. Na wat biertjes/wijntjes/sangriaatjes mochten we het hostel in en kon de chillmodus ingeschakeld worden. Na een geslaagd gezamenlijk diner was iedereen vrij om te gaan en staan waar ze wilden. En dus werd er gedronken, gedanst of slaap ingehaald van de vermoeiende dag. Een ding was zeker, de studiereis was up and running.

Een goede nachtrust en ontbijt verder begon team Hucbald weer fris en fruitig aan de tweede dag. We begonnen bij een grote markt waar van alles verkocht werd; kleding, elektronica, schilderijen, schilderijlijsten etc. Kortom, voor ieder wat wils. Next stops waren het koninklijke paleis en het Campo del Moro Jardín. Het Palacio Real de Madrid was een enorm gebouw met een misschien nog groter plein ervoor. Na een bezichtiging in het paleis en de photoshoots op het plein was het gezamenlijke programma voor de dag afgelopen en werd er vooral veel uitgerust in één van de vele tuinen/parken die Madrid bezit. Een relaxte dag met vooral veel lusten voor het oog. On to the next day…

De operadag. De dag begon met een uitgebreide rondleiding door het Teatro Real, het operagebouw van Madrid. Van de zaal tot de repetitieruimtes, de pruikenkamer tot de wc van de koninklijke familie, we. saw. it. all. El Real is een groot gebouw met zelfs enkele kamers die deden denken aan de verschillende ruimtes in het koninklijke paleis. Uiteindelijk moest onze enthousiaste gids ook even navragen waar we ook alweer precies waren. Na de interessante rondleiding hadden we even vrije tijd voor onszelf. Tijd zat om je outfit klaar te leggen of aan te passen met nieuwe kleren. People were lookin’ on fleek, daammnnn.. Voor mij en enkele andere leken in de operawereld werd deze tijd echter vooral gebruikt om ons mentaal voor te bereiden voor de avond die ging komen. Op het programma stond namelijk de opera Parsifal van Richard Wagner. Een indicatie van de duur begon met ‘ca. 4 uur,’ dit werd echter snel uitgebreid naar 5.5 uur. Believe me people, I tried… Maar ik als onervarene kon het niet handelen. Hetgeen dat ik echter met volle aandacht mee heb mogen krijgen was heel indrukwekkend. Na een overheerlijke CBO (check m’n FB) en nog wat dancemoves was het weer time for bed.

Op de vierde dag van onze trip kan het ‘studie’-gedeelte officieel toegevoegd worden aan de studiereis. Er waren twee colleges speciaal voor ons gepland in het universiteits-‘dorp’ van Madrid. We leerden over historische, erotische muziek uit Spanje, verschillende vormen van Flamencomuziek en de klaptechniek van Flamenco. Is nog ingewikkelder dan ‘t lijkt. Geïnspireerd en al klappend kwamen de meesten de collegezaal weer uit. Team Hucbald zou vervolgens pas weer ’s avonds meeten voor de kroegentocht. Exotische drankjes (aardbei, chocola en alcohol? Oooh Lord!), livemuziek en uiteraard weer een feestje.

De planning was om op de vijfde dag in de middag pas samen te komen bij het Museo Nacional del Prado. Voor de meesten betekende dit enigszins uitslapen, voor de echte diehards betekende dit daarentegen de mogelijkheid om andere dingen te bezichtigen in Madrid. Uiteindelijk kwam Team Hucbald weer bij elkaar voor het museum, waar wij ongeveer twee uur rond mochten struinen om te genieten van onder andere barokkunst. Later op de avond zouden we ons onder dompelen in de Spaanse cultuur en een echte Flamencoshow bijwonen. Een intense show met muziek, zang en dans, waarvan je in een soort trance raakte. Meeklappen tijdens de show durfden we nog niet aan. Klappen na de show ging ons wel goed af…

De volgende dag stond in het teken van het uitje naar Toledo. Slechts een korte treinreis vanaf Madrid ligt het stadje met vele bezienswaardigheden. Met een kathedraal, een synagoge en een moskee maakt het haar naam als culturele hoofdstad al waar. Wat veel van ons echter opviel in de stad waren de vele zwaarden, schilden en ridderharnassen die op elke hoek van de straat verkocht werden. Door de vrije tijd in Toledo splitste de groep zich snel op en ging haar eigen weg. Souvenirs werden gekocht, culturele gebouwen bezocht, photoshoots georganiseerd en terrasjes geclaimd. Relaxation was the keyword voor dit uitje tijdens de studiereis. Om vervolgens na terugkomst ook nog speciaalbiertjes te drinken naast het hostel. Aaah, life’s good…

De laatste volledige dag in Madrid was inmiddels aangebroken. Op het programma stond La Tabacalera, een oude tabaksfabriek die inmiddels overgenomen was door urban/underground-artiesten die het pand gebruikten om hun creativiteit te uiten. Kleine tegenslag, het ‘museum’ was nog niet open… No worries though, er is nog genoeg te zien in Madrid. Een groot park (met bootjes!) werd uiteindelijk overgenomen door Team Hucbald. Uiteraard werd er rondgevaren en genoten van het redelijk zonnige weer. Opnieuw was er veel vrije tijd gepland voor de dag waardoor verschillende groepjes Hucbaldianen verspreid door Madrid rondliepen om de laatste paar dingen te bezichtigen. Een gezellig, gezamenlijk diner in de buurt van het hostel, met enige geluidsoverlast vanuit onze hoek(?!) zorgde voor een mooie onofficiële afsluiting van de week. Zoals alleen echte studenten dat kunnen werd er natuurlijk goed gefeest op onze laatste avond in Spanje. Hucbald drunk… Hucbald drunk…

El última día, koffer gepakt, kamer opgeruimd, ready to catch a last glimpse of Madrid. Het laatste gezamenlijke uitje was naar het moderne kunstmuseum: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofiá. We konden o.a. kunstwerken van Picasso en Dalí bewonderen in het grote museum. In de laatste paar vrije uren voor de terugreis is een gedeelte van de groep nog terug geweest naar het urban-museum in de tabaksfabriek. Het hele pand zat onder grote, vaak kleurrijke, graffiti werken. Daarnaast waren er enkele kraampjes met zelfgemaakte producten die verkocht werden.

Ruim op tijd kwamen we uiteindelijk aan op het vliegveld in Madrid. Vermoeid, een beetje verkleurd en nog nagenietend stappen we het vliegtuig in. Reisco, deze trip was on fire! Maar als we naar Barcelona waren geweest… HA just kiddin.’ Y’all rock! Waar gaat de volgende reis heen? Ik ben d’r klaar voor. Let’s rolllll!