Musicus van de maand

Musicus van de maand: Juan Gabriel

bea8459ec3276362414e23fae222691b

Ik kan je de eerste reactie van mensen die ik voor het eerst ontmoet en mijn nationaliteit uitleg meteen vertellen: “Haha narcos, drank en drugs, goeie combinatie hoor.” Ondanks dat deze stereotypen enigzins wel kloppen, zijn er zo veel meer dingen aan Mexico die waard zijn om te weten zoals het prachtige landschap, de rijke cultuur en het heerlijk eten.

Maar vandaag wil ik je nog een andere kant laten zien van mijn Mexicaanse achtergrond, namelijk de prachtige muziek, die te weinig wordt besproken naar mijn mening. Vandaag dus: de held van de latino popmuziek: Juan Gabriel, also known as “Juanga.”

Zijn artiestnaam is geinspireerd door de namen van zijn “twee” vaders. Zijn eigen vader Gabriel stierf toen hij nog jong was en later zou hij degene die hij als vader beschouwde en die heb muziek heeft geleerd ontmoeten: Juan Contreras de Zacatecas. Van geboortenaam Alberto Aguilera Valadez, is deze artiest erg veelzijdig. Hij was componist, auteur, acteur, zanger, producer en dee veelzijdigheid is ook in zijn muziek terug te vinden. Naast pop liedjes heeft hij ook stukken als ballades, mariachis, bolero’s, disco, rumba, flamengo, salsa en zelfs big band gecomponeerd. Niet voor niks heeft hij een enorm publiek geraakt en is hij een soort nationale held geworden. Hele generaties hebben van zijn muziek kunnen genieten tijdens de 40 jaar dat hij componeerde en toen zijn carrière eindigde met zijn dood op 66 jarige leeftijd werd er in het hele land gerouwd. Hij zou rond de 1500 composities gemaakt hebben en meer dan 100 miljoen albums verkopen. [1]

Zijn leven begon echter niet zo goed. Hij verloor zijn vader op jonge leeftijd (in nog steeds onduidelijke situatie) en verhuisde al snel naar Ciudad Juárez. Daar werd hij  geinterneerd in een school voor jongeren met sociale problemen. Hij zou er 8 jaar doorbrengen. Deze evenementen inspireerden ook liedjes zoals “De sol a sol.” Later werd hij ook nog onterecht beschuldigd van diefstal en belande in de gevangenis voor anderhalf jaar todat zijn onschuld werd bewezen.[2] Deze ervaring was echter niet helemaal negatief: in zijn cel ging hij door met componeren en ontmoette door middel van de gevangenisdirecteur Queta Jimenés. Zij hielp hem met contacten maken in de muziekwereld en zijn eerste opnames te maken.

Als ik zijn muziek luister, krijg ik een gevoel van nostalgie en wordt ik altijd weer meegenomen naar mijn jeugd en hoor ik mijn moeder zingen. Misschien is mijn oordeel erover dan ook gekleurd, maar luister er eens naar, misschien kan jij ook wat herrineringen oppakken, of doe je ogen dicht, je hoeft geen vliegtuig te nemen om naar Mexico te reizen.

 

 

 

 

[1] https://www.buscabiografias.com/biografia/verDetalle/2059/Juan%20Gabriel

[2] http://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/08/140429_muere_juan_gabriel_obituario_mexico_an