Columns

Sitecolumn #51

Moi! Mijn tentamens zitten erop en op het werk hebben we een verbouwing… Dat betekent dat ik een paar dagen kan doorbrengen in mijn ouderlijk huis met mijn familie. Hoe cliché het ook klinkt: Naagns beter as thoes! (there is no place like home).

Ik heb de laatste tijd nagedacht over wat thuis voor mij betekent en elke keer kom ik op hetzelfde antwoord. Hoewel er een gevoel van gemak in mij zit waar ik ook ben, kan niets de Groningse nuchterheid voor mij overtreffen. Stadsmensen zullen de omgeving wellicht saai vinden; ik vind het fantastisch. Ik schrijf dit op een zondag terwijl ik uitkijk over de landbouwgrond die achter de boerderij ligt, het 20 graden is en er geen geluid van auto’s in de buurt te vinden is. Ik hoor alleen de vogels, hommels en ezels van de buren verderop. De stilte is te horen. Voor mij overtreft die stilte mijn favoriete muziek. Het overtreft echter niet de muziek die uit mijn omgeving komt. De meeste Hucbaldianen komen niet uit mijn buurt en zullen daarom niet veel muzikale invloeden uit het noorden van het land hebben. Ik woon op de grens van Groningen, Drenthe en Duitsland dus hier is een mengelmoes van de leukste artiesten en nummers uit mijn buurt! (Alle titels hebben linkjes, zodat je het meteen kunt beluisteren.)

Ik moet en zal beginnen met ons eigen Grönnens Laid – ons volkslied. Als je Gronings bent en dit niet kent: schaam je! De bekendste uitvoering is van Wia Buze, een fenomeen op het gebied van Groningse muziek.
Een andere klassieke Groningse zanger die iedereen in de provincie kent is Ede Staal. Zijn hit ‘t het nog nooit zo donker west’ (het is nog nooit zo donker geweest) is algemeen bekend in de omgeving. Een triest nummer, met een lichtpuntje: dit is op en top Groningse cultuur. Voor iets lichters is ‘Mien toentje’ (mijn tuintje) een beter alternatief om eens te luisteren en ook echt een klassieker.
Hoewel het Groningse dialect langzaamaan verdwijnt en Ede Staal zijn hits uit de jaren ‘80 komen, is er in 2016 een grote Groningse hit uitgekomen van Wat Aans! (Wat anders). Hoewel de titel ‘Trilploat’ perfect past bij de aardbevingen in onze provincie, gaat dit nummer toch echt ergens anders over ;).
Ik woon zó dichtbij Drenthe, dat ik wel een ode moet geven aan de leukste volkszanger van het hele land (al zeg ik het zelf). Ik heb het idee dat veel mensen in de omgeving volkszangers fantastisch vinden en daarom mag Jannes niet in deze lijst ontbreken. Deze man vult de Gelredome in zijn eentje, heeft een gouden hart en werkt kei- maar dan ook echt keihard. Mijn favorieten zijn ‘Mijn Naam is… Jannes’ en ‘Zwevend naar ‘t Geluk’.
Als allerlaatste heb ik nog een fantastische hit voor de Limburgse en Brabantse Hucbaldianen. Iedereen die denkt dat er alleen carnaval gevierd wordt in de gebieden onder de rivieren heeft het mis: ‘Carnaval in ‘t Noorden’ van Pé Daalemmer & Rooie Rinus is een jaarlijks terugkomend nummer op ons mooie feest.

Ook al heb je niets met deze genres en kun je geen Gronings verstaan, het is en blijft leuk om ons dialect eens te horen! ‘Mag ik din bie die’ is een Groningse versie van de hit van Claudia de Breij en zal je Gronings een aanzienlijk stuk verbeteren als je de Nederlandse tekst ook kent.

Voor de Hucbaldianen die alleen maar nieuwsgieriger zijn geworden heb ik hier nog een lijstje met 10 extra hits uit mijn buurt:

Burdy – Mit Mien Ogen Dicht
Skik – Op Fietse
Voorheen De Bende en & Pazzipanten: Bie de Lidl (ironisch want ik werk bij de Lidl)
Erwin de Vries – Maffiosa (blief met dien poten van mien poedie)
Jan Henk de Groot – Kielsterachterweg
Pé Daalemmer & Rooie Rinus – Hoornse Plas
Ralf Poelman – Groningen: het Gras van het Noorderplantsoen
Wia Buze – De Roos
Alex Vissering – De Groanrepubliek
Lucas en Gea – Kristal der Heimat

Ik hoop dat je genoten hebt van deze te leuke hits. Moi!