Humans of Hucbald

Humans of Hucbald: Anouk Spronk

Anouk

Hoi Anouk! Wil je allereerst iets over jezelf vertellen zodat we een beetje weten wie je bent?

Mijn naam is Anouk Spronk, ik ben 21 jaar en ik ben geboren in een klein dorpje in Limburg. Uiteindelijk ben ik verhuisd naar Utrecht om daar Muziekwetenschap te gaan studeren. Ik ben nu eerstejaars.

Wat zijn je hobby’s?

Mijn hobby is vooral saxofoon spelen bij de fanfare. Ik heb jarenlang muzieklessen gevolgd en daar mocht ik veel solo’s instuderen. Dat vond ik superleuk om te doen.

Hoeveel instrumenten bezit (en welke instrumenten bespeel) je en hoeveel daarvan bevinden zich in je huidige huis?

Mijn favoriete instrument is de altsaxofoon, in het speciaal de Selmer-saxofoon die ik in bruikleen heb van de fanfare. En daarnaast heb ik een New York Symphonic tenorsaxofoon overgekocht van mijn oom. Deze bevindt zich op mijn kamer. (De SML altsaxofoon met prachtige klank is in de verkoop, dus neem contact vooral op met Anouk als je geïnteresseerd bent!) Daarnaast heb ik ook nog een blokfluit waar ik vroeger veel op speelde en een keyboard in mijn ouderlijk huis, want het plan was ooit om piano te leren spelen.

Welk instrument zou je graag nog willen leren spelen?

Ik wil graag nog hobo leren spelen om de mooie toon.

Waarom ben je muziekwetenschap gaan studeren?

Ik ben muziekwetenschap gaan studeren om meer met mijn passie voor muziek bezig te kunnen zijn, me meer in muziek te kunnen verdiepen en muziek met allerlei invalshoeken in verband leren te brengen.

Naar welke artiesten luister je het meest?

Er is niet echt een artiest waar ik het meest naar luister. Ik luister naar allerlei verschillende muziekstijlen van klassiek tot jazz.

Als je maar 1 album/compositie zou kunnen meenemen naar een onbewoond eiland, welke zou dit dan zijn?

De Nieuwe wereld-symfonie van Antonin Dvorak opende mijn ogen, of beter gezegd mijn oren. Ik zou deze graag mee nemen naar een onbewoond eiland omdat ik me in deze muziek helemaal kan opleven.

Wat is het laatste concert dat je hebt bezocht?

Het laatste concert dat ik heb bezocht is een concert van een cd-presentatie waarbij Limburgse jazzmuzikanten in een combo samen musiceerden. Ik ging hier naartoe omdat mijn vriend op tenorsaxofoon de solo ‘My one and only love’ ten gehore bracht. Aan hem heb ik ook mijn waardering voor jazzmuziek te danken.

Wat is jouw ultieme guilty pleasure?

Mijn guilty pleasure is het luisteren naar tirolermuziek, om me zo in Oostenrijk te wanen.

Welke artiest of muziekalbum heeft het meeste impact gehad op jouw leven?

Het stuk ‘Sarabande et Allegro’ van Gabriel Grovlez heeft het meeste invloed op mijn leven gehad. Dit is een solistisch werk dat ik op altsaxofoon heb mogen uitvoeren op solistenconcoursen. Het werk was speciaal voor mij omdat ik in dit werk mijn gevoel kon proberen te uiten en muziek op mijn eigen manier leerde te interpreteren

Met welke musicus/componist zou jij jezelf uiterlijk of innerlijk willen vergelijken?

Met welke musicus of componist ik me innerlijk of uiterlijk zou willen vergelijken weet ik niet, aangezien ik niet denk dat ik me 100% met een persoon zou kunnen identificeren en zou dan ook niet weten met wie.

Als je een andere muzikant mocht zijn voor een dag, wie zou je dan willen zijn en waarom?

Ik zou voor een dag dirigent willen zijn zodat ik met mijn eigen interpretaties los kan gaan op de muziek.

Welk liedje heb je op dit moment in je hoofd?

‘Songs of the Whizz’ heb ik al een hele tijd in mijn hoofd. Dit is een stuk dat we met de fanfare gespeeld hebben. Twee maten daarvan krijg ik maar niet uit mijn hoofd.

Als je een muzikale tijdreis mocht doen, naar welke eeuw wil je dan heen en waarom?

Ik zou naar de tijd van de Romantiek willen gaan, omdat er verschillende dynamieken waren en veel gevoelsuiting.

Wat is je favoriete quote of songtekst ?

Music was my first love and it will be my last.

Wat is je favoriete project dat je tot nu toe binnen Hucbald gedaan hebt?

Ik vond de studiereis heel leuk, omdat je iedereen beter leert kennen, maar ook naar de opera gaan vond ik heel interessant. Je leert om de muziek echt te ‘ervaren’ in plaats van alleen maar theoretisch ermee bezig te zijn.
Ik vond het koorproject ook heel leuk omdat je daar ook met muziek bezig bent.

Wat wil je zeker nog doen in je leven?

Ik wil nog een keer een vak volgen op het conservatorium. Het lijkt me leuk om meer praktisch bezig te zijn, want ik vind het leuk om te oefenen.

Waar hoop je te staan over een jaar of 10?

Over ….  jaar hoop ik klaar te zijn met studeren en weer terug in Limburg te staan en hopelijk in de omgeving een baan te hebben gevonden waar ik mijn passie in kwijt kan. Utrecht is een hele mooie en gezellige stad, maar uiteindelijk blijven de Limburgse dorpjes in het heuvelland me toch trekken.

Ik hoop dan op muzikaal gebied meer inzicht te hebben en hiermee ook actief mee aan de slag te mogen gaan. Maar ik heb op dit moment nog geen concreet toekomstperspectief. Lijkt me wel leuk kinderen te stimuleren door te zetten in de muziek. Tevens lijkt het me heel leuk om ooit nog eens de kans te krijgen saxofoonlessen te mogen geven.